Rendhagyó gyerekfarsang Hercegszöllősön

Horvátországi Magyar Napló Hercegszöllős Kiemelt cikk

A legkisebbek nagy örömére, a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet keretében tavaly óta, rendszeresen kerül sor játszóházas foglalkozásokra.

A játszóház csoportvezetője, Papezs Ana-Márija révén ‑ aki szakmája szerint egyébként orosz nyelvtanár -, a magyar kultúra ápolása és a kreatív kézműveskedés mellett több alkalommal van lehetőségük betekintést nyerni az orosz kultúra hagyományaiba is.

Legutóbb, a hercegszöllősi magyar egyesület és a Baranyai-Orosz Baráti Társaság közös együttműködésnek köszönhetően, a játszóházas gyerekek február 16-án, az orosz maszlenyica ünnepével ismerkedhettek meg.

A maszlenyica (oroszul Масленица) a farsanghoz, illetve a karneválhoz hasonló télbúcsúztató, tavaszváró egyhetes ünnep Oroszországban és a többi pravoszláv kultúrájú országban. A pravoszláv hagyományok szerint a nagyböjt előtti utolsó héten már tilos a hús fogyasztása, de a tejtermékek és a tojás (amelyek a böjt alatt szintén tilosak) még megengedettek. Ennek megfelelően a maszlenyica hagyományos étele a blini (palacsinta), amit szokás szerint vajjal, kaviárral, gombával, lekvárral vagy tejföllel fogyasztanak.

Ezen alkalomból a játszóházas gyerekek, Papezs Ana-Márija segítségével elkészíthették a maszlenyica szimbólumát a jarilót (Ярило) is. A játszóház ez alkalommal a résztvevők nagy örömére táncos-álarcos mulatsággal zárult.