Rákóczi ösztöndíj Zentán

Zenta Kiemelt cikk

Zenta községbe is megérkeztek az iskolaválasztási ösztöndíjak

Csütörtökön este Zenta községben 156 elsős kisdiáknak osztották ki a Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíját. Vajdaság-szerte összesen 1313 ösztöndíjat juttattak el a családokhoz a szövetség jóvoltából. Ebben az évben a szórványban élőkön kívül, azokra is gondolhattak, ahol a magyarság tömbben él.

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal minden évben az első osztályba iratkozott tanulók részére 10.000 forint értékű ösztöndíjat adományoz. A 2019–2020-as tanévben minden vajdasági első osztályos tanuló részesülhetett ebben az ösztöndíjban, aki magyar tannyelven kezdte meg tanulmányait.

Ebben az évben már a Rákóczi Szövetség kiosztotta az ovisoknak a Mátyás királyról szóló mesekönyveket, majd az elsősök megkapták az iskolatáskát is, az iskolakezdés előtt pedig minden elsős kisdiák hazavihette a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított tanszercsomagokat.

2019 novemberében a Rákóczi Szövetség ösztöndíjainak a kiosztásánál jelen voltak a Rákóczi Szövetség képviselői is, Sullivan Ferenc és Bálinger Péter Budapestről.

Bálinger Péter a falusi iskolákba látogatva röviden ismertette a programjukat, amely tulajdonképpen a magyarországiak és a határon túliak kézfogásának tekinthető. Közel ötszáz önkormányzat adománya ez – fogalmazott a képviselő -, közöttük magánszemélyek, vállalatok, civil szervezetek. Nekik köszönhető, hogy közel nyolcezer elsősnek tudják biztosítani ezt a támogatást az egész Kárpát-medencében. A szövetség tagjai remélik, hogy jövőre tovább bővíthetik támogató programjaikat.

A Szövetség képviselői a Tornyos, Kevi, és Felsőhegy útvonalon látogattak a falvak iskoláiba, majd a zentai kisdiákok következtek, akik a szüleik kíséretében közös rendezvény keretében vehették át az ösztöndíjat. A zentai Művelődési Házban megtartott átadón De Negri Ibolya, az MNT végrehajtó bizottságának tagja, valamint Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszöntötte a szülőket és gyermekeket, majd alkalmi műsorral is kedveskedtek az egybegyűlteknek.

A Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíja tízezer forint, és az idei évtől minden olyan elsős megkapja ezt a támogatást, aki Vajdaságban magyar nyelven kezdi meg az iskolát.

Rúzsa Mária
Forrás: VajdaságMA