Programsorozat második állomása

Beregszász Emberek

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával együttműködve 2018-2019-es tanév folyamán 6 alkalmas 30 órás kurzust szervez a Rákóczi Főiskolán Tehetséggondozás a tudományok útján címmel, mely 2018. októberében került meghirdetésre.

A Tehetséggondozás a tudományok útján című kurzus lehetőséget kínál a pályakezdő kárpátaljai magyar főiskolásoknak és egyetemistáknak arra, hogy kutatásaik végzéséhez a lehető legszélesebb körű módszereket sajátíthassák el és alkalmazzák azokat. A program célja a kárpátaljai magyar értelmiségi réteg tudományos fejlesztése, kinevelése, konferenciákra való felkészítése, valamint az aktuális kutatói ösztöndíjak és kutatási intézmények megismertetése.

A programsorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg a Rákóczi Főiskolán minden alkalommal 15:00 órai kezdettel.

 

Az első rendezvény 2018. december 6-án került megrendezésre, melyet követő második 2019. január 18-án került megrendezésre a Rákóczi Főiskola Győr termében, amely „Fiatalok a jövőért” címet kapta. A rendezvényt Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója nyitotta meg a következő szavakkal: „A tehetség olyan megújuló társadalmi tőke, amely a magyarság előrehaladásának legfőbb erőforrása. Ezért a tehetséggondozás nemzeti ügy! A tehetség sokszínű, sokféle, és mindenkiben ott van. Célunk és feladatunk az, hogy segítsünk minden fiatalt abban, hogy megtalálja, kibontsa, fejlessze, hasznosítsa a tehetségét a maga, közössége és nemzete számára. Arra törekszünk, hogy információkat szolgáltassunk, hogy a bölcsebb kollégák, professzorok tapasztalataikat, tudásukat átadják a fiatal tehetséges kutatók számára és lehetőséget biztososítsunk arra, hogy a fiatalok elért kutatási eredményeiket bemutassák különféle konferenciákon, kutatói ösztöndíjprogramok keretén belül.” Köszönetet mondott az előadóknak a részvételért és sikeres munkát kívánt a jelenlévőknek.

Előadást tartott Kovály Katalin, az MTA munkatársa, aki a „Társadalomföldrajzi kutatások Kárpátaljáról a Magyar Tudományos Akadémián” címmel tartott előadást. Ezt követően Kosztur András mutatta be a Momentum Doctorandus szervezet munkásságát, majd Fazekas Andrea, a budapesti Oktatási Hivatal képviseletében tartott előadást „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” címmel.  Végül kárpátaljai diákszervezetek mutatkoztak be: az ungvári központú KMDFKSZ és a beregszászi székhelyű II. RFKMF Hallgatói Önkormányzata Bence Norbert és Maruszics Erik elnökök közreműködésével.

A programsorozat 2019. február 15-én folytatódik, melyre az Alapítvány minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a Főiskola Győr termébe 15:00 órától.

 

Forrás: http://genius-ja.uz.ua