Programozók éjszakája Topolyán!

Topolya Kiemelt cikk

Nagy lépésre szánta el magát szeptember 13-án, a programozók napján, avagy az év 256. napján a topolyai Coder Club csapata, a világon elsőként szervezték meg ugyanis a múzeumok vagy a könyvtárak éjszakájához hasonlóan késői órákra nyúló bemutatkozó rendezvényüket, a Programozók éjszakáját, a Juhász Erzsébet Könyvtár emeleti helyiségeiben. A Topolyai Napok keretében lebonyolított eseményen megjelentek a több versenyen is bizonyítottan sikeresen kódoló gyerekek, a családtagok, a topolyai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Ivan Sarić Középiskola képviselői. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Vicsek Annamária oktatási államtitkár is.

Náray Éva, a könyvtár igazgatónője köszöntőjében elárulta, hogy ilyen rendezvényt az internet szerint még sehol a világon nem szerveztek, így a topolyai programozópalánták ezzel úttörőnek számítanak. Vörös Csaba, Szerbia programozó-nagykövete, középiskolai tanár, a Coder Club vezetője mesélt azokról az innovatív ötletekről, amelyeket a nyolc éve működő, programozókat tömörítő csoport kifejlesztett, így a levél érkezését digitálisan is érzékelő és e-mail formájában jelző okospostaládáról, továbbá egy olyan ébresztőóra-applikációról, amelyet csak akkor lehet kikapcsolni, ha fogkrém bárkódjával találkozik, és egy robot által ellenőrzött és működtetett folyadékadagolóról.

– Bemutattuk, hogy a tagságunk milyen virtuóz módon tudja kirakni a Rubik-kocka több változatát, amely egyébként az algoritmikus gondolkodás egyik kulcsfontosságú eszköze. A látogatóink megismerhettek egy kis robotot irányító játékot. Bemutattunk egy 3D-s nyomtatót és a hozzá szükséges programot, vagyis igyekeztünk az ötlettől a megvalósításig prezentálni a folyamatot. Egy méretes robotkezet is láthattak a látogatóink, amely szintén 3D nyomtatással készült, mi szereltük össze az elektronikáját, mint ahogy bemutattunk egy akadálypályát is. Emellett egy olyan homokozót ismertettünk meg, amelynek egy érzékelő által bemért buckáira és mélyedéseire domborzati térkép színeit vetítettük ki projektorral – mesélte a csapat vezetője, aki elárulta, hogy habár a topolyai klub nem foglalkozik a Minecraft játékkal, de a tagság többsége kedveli, ezért néhányan elkészítették a Topolyai Sport Club stadionjának mását a játék grafikai formájában.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár rámutatott, hogy a Coder Club egy gyöngyszeme a vajdasági magyar oktatásnak, nem kifejezetten a közoktatás kötelező részeként tevékenykedik, ugyanakkor a gyerekek olyan képességeit és kompetenciáit fejleszti, ami a későbbi életükre biztosan nagy hatással lesz.

– A siker kulcsa egyértelműen a tanár hozzáállása, motiváltsága és kezdeményezőkészsége, hogy a legtöbbet hozza ki a gyerekekből. Topolya egy korábban a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közreműködésével megszervezett Kárpát-medencei versenyen, valamint magyarországi vetélkedőn is kiemelkedően szerepelt a vajdasági csapatokkal együtt. Hosszú távú cél az ICT területén működő mintegy hatvan iskolai csoport rendszerezése, valamint az, hogy bekerüljenek a minisztérium ilyen jellegű megmérettetéseinek „versenynaptárába”, tehát hogy pontozhatóak legyenek – tette hozzá Vicsek Annamária.

A topolyai kódfejtők egy országos szintű verseny győzelme után két csapattal is jelen lehetnek októberben Dortmundban a világméretű robotikai olimpián.

Forrás: Magyar Szó