Pro Taxond a népi élet megismertetéséért

Taksony Emberek

Hagyományteremtő célzattal várták február 23-án az érdeklődőket egy magyaros télűző délutánra a mátyusföldi Taksonyon. A falu újonnan alakuló polgári társulásának, a Pro Taxond-nak a célja, hogy újra fellendítse a magyar közéletet és kultúrát a faluban és megismertesse a gyerekekkel a magyar hagyományok és népi élet alapjait.

Szőcs Ildikó, helyi MKP-s képviselő, aktivista a Ma7 portálnak elmondta, Taksonyon pár hónapja merült fel először egy új polgári társulás szükségességének gondolata, mivel a faluban egyre nagyobb mértékben növekszik a szlovák polgárok aránya, és nincs már magyar iskolájuk sem, ahol ápolhatnák a magyar hagyományokat. A magyar iskola hiányában, ez a közösség már nem úgy él, ahogy régen. Elsődleges cél az volt, hogy összefogjuk azokat a magyarokat, akik még akarnak közösségben minőségi időt eltölteni és tevékenykedni – közölte Szőcs Ildikó.

Hozzátette, rendszeresen, legalább havi szinten szeretnének különböző vegyes programokat, előadásokat, nótaesteket, könyvbemutatókat tartani Taksonyon, a társadalom minden egyes rétegét megszólítva.

Forrás: Horváth Szomolai Andrea, Ma7
https://ma7.sk/tajaink/felelesztik-a-magyar-nephagyomanyokat-a-matyusfoldi-taksonyon