Pozsony–Komárom szakasz

Komárom Hírek

Fotó: Arriva Facebook

Az Arriva csoport az autóbusz-közlekedés mellett vasúti személyszállítás beindítását is tervezi Szlovákiában. A Pozsony–Dunaszerdahely–Nagymegyer–Komárom vonalon, melyre a közlekedési minisztérium szállítót keres, egy korszerű, helyközi és regionális közlekedésre alkalmas vonatszerelvényt üzemeltetne.

Az Arriva tájékoztatása szerint a kétrészes Desiro próbaútja bizonyította, hogy képesek a vasúti személyszállítás terén is minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújtani.
„A tömegközlekedésnek nemcsak biztonságosnak és megbízhatónak kell lennie, hanem kényelmesnek és korszerűnek is. Csak így ösztönözhetünk minél több embert arra, hogy a személygépkocsi helyett az autóbuszt vagy a vonatot válassza úti célja eléréséhez“ – mondta az Arriva társaság vezérigazgatója, Iván László, aki fontosnak tartja, hogy a kiválasztott üzemeltetőnek elegendő ideje legye az üzemeltetés beindítására.

Ez egyebek mellett lehetővé teszi korszerű vonatszerelvények beszerzését és üzembe helyezését, valamint a kezelőszemélyzet betanítását, melyek elengedhetetlen feltételei annak, hogy az utazóközönség számára megbízható, minőségi szolgáltatást nyújtsanak.

A bemutatott, a Siemens cég által gyártott, alacsony padlózatú, klimatizált motorkocsi maximális óránkénti sebessége 120 kilométer, 124 ülőhelyes kapacitású. A vonatszerelvény három motorkocsiból állhat, tehát egy vonatvezető három kocsiból álló szerelvényt kezel 372 férőhely kapacitással, miközben egy kocsi hossza 42 méter.

Az Arriva csoport 2008 óta van jelen Szlovákiában, a legnagyobb buszközlekedési vállalatként. Városi, helyközi, szerződéses, valamint kommersz buszközlekedést biztosít Nyitra, Nagyszombat, Zsolna és Kassa megyében, november 15-től pedig Pozsony megyében is, ahol a regionális közlekedésben a Slovak Lines céget váltja fel. November közepétől több mint 2700 alkalmazottat foglalkoztat és közel 1500 autóbuszt üzemeltet. 2017-től kerékpármegosztó (bikesharing) rendszert is működtet.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)