Polgári kezdeményezés – Európai Unió

Mohol Hírek

Moholon az Európai Unióról tanácskoztak a polgárok.

procommunitas-web

A magyarországi Békés város főpályázóként, az adai Pro Communitas civil szervezet és a temerini Prospero egyesület pedig partnerként vesz részt annak a konferenciasorozatnak a megvalósításában, amelyet az Európa a polgárokért (Europe for Citizen) program támogatásával tartanak meg az érdeklődő polgárok részére szeptembertől decemberig Magyarországon, Szerbiában, Lengyelországban és Romániában.

A konferenciasorozat második állomásaként szombaton Moholon, a művelődési otthonban rendeztek tanácskozást a Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén címmel. A tanácskozáson Világos Tibor projektumvezető és Bálint Ferenc, a Pro Communitas elnöke, valamint Izsó Gábor, a magyarországi Békés város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szilágyi Tamás adjunktus tartott előadást Polgárok az európai közéletben címmel az európai polgári kezdeményezésről. Végezetül pedig Butás Béla jogász, a köztársasági parlament VMSZ-frakciójának jogi tanácsadója beszélt az egybegyűlteknek Szerbia uniós integrációjáról, a honi euro-szkepticizmusról és a pro-európaiságról, illetve a kisebbségekről, többek között a vajdasági magyarság helyzetéről Szerbiában és Európában, valamint magyar–szerb államközi kapcsolatokról és a Magyar Nemzeti Tanácsról.

A Pro Communitas elnöke, Bálint Ferenc lapunknak elmondta, a projektum első állomása szeptember elején Békés városában volt, a hétvégén Adán és Moholon tartózkodtak, a következő tanácskozás november első hétvégéjén lesz egy lengyelországi kisvárosban, Sziléziában, majd december első hétvégéjén az erdélyi Gyergyószentmiklóson. Kiemelte, hogy a konferenciasorozat lényege, hogy a polgárok megtanulják az Európai Unióban rejlő lehetőségeket: hogyan folyamodjanak az Európa Tanácshoz, az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz. Bálint Ferenc megjegyezte, hogy a Pro Communitas civil szervezet egyik fő célkitűzése a vajdasági magyar közösség megerősítése, hogy amikor Szerbia bekerül az Európai Unióba, akkor a közösség már tudjon élni a jogaival.