Peredi koszorúzások mindenszentek napján

Pered Hírek

(Fotó: Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)

Október 31-én, mindenszentek előestéjén és annak ünnepén, november 1-jén immár hagyományosan koszorúztak a mátyusföldi nagyközségben, Pereden az önkormányzat kezdeményezésére. Halottainkra, elhunyt szeretteinkre emlékezve illő, hogy a háborúk, csaták, szabadságharc hősei, vértanúk emléke előtt is lerójuk kegyeletünket, fejet hajtsunk, s gyertyát gyújtsunk a tiszteletükre.

Hat helyszínen helyeztek el gyertyákat, mécseseket Pereden, a főtéren lévő első világháborús és Trianon-emlékműveknél, majd az aradi vértanúk emlékművénél, az 1849-es peredi csata emlékművénél, a temetőkertben lévő 2. világháborús emlékhelynél, végezetül pedig a temetőben Ürge Alajos honvéd – az 1848-49-es szabadságharcban a település jegyzője – sírjánál a temetőkápolna közelében.

Gyertyagyújtás és főhajtás a 2. világháború előtti emlékműnél (Fotó: Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)

Az eseményeken részt vett Borsányi Gyula korábbi peredi polgármester is a feleségével. A gyertyák meggyújtása, ima és főhajtás után Jurás Lívia iskolaigazgató megköszönte a jelenlevőknek a részvételt.

Aznap este volt szentmise is a Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt plébániatemplomban, melynek keretén belül megemlékeztek boldog Romzsa Tódor kárpátaljai görögkatolikus püspök-vértanúról liturgikus emléknapja alkalmából.

Este kilenckor pedig Sankó Szabolcs, Pered község ifjú plébánosa kihelyezte az Oltáriszentséget az oltárra. Hajnali ötig volt nyolc órán át tartó virrasztás, csendes szentségimádás állandó részvétel mellett. A szentségimádás pontban hajnali ötkor szentségi áldással ért véget.

A Lourdes-i Mária-barlang előtt a temetőben tengernyi gyertya árasztotta fényét (Fotó: Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)

(Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)