Össze-SZÖVŐ

online Vezércikk

Portlandtől a Marosig, őrsök közötti vetélkedő

Pontosan 10 éve, 2011-ben szervezték meg első alkalommal Maros Körzet Cserkészeinek versenyét (MaKCseV). Tíz évet követően már nem csak az erdélyi Maros körzet cserkészei, hanem az Amerikai Egyesült Államokban élő cserkészek és a kárpát-medencei őrsök is részt vettek a 2021-es Össze-SZÖVŐ programon, azaz őrsök közötti vetélkedőben.

A kezdeti sikerekre való tekintettel 2015-től a Romániai Magyar Cserkészszövetség összes körzetében megszervezték a vetélkedőt. Mi vajdasági cserkészek, mint egy külön körzet 2017-ben vettünk részt első alkalommal. Innentől kezdve nem volt megállás és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának összes tagszövetségében meghirdetésre került 2018-ban az első Összmagyar Szövetségi Vetélkedő Őrsöknek, azaz az Össze-SZÖVŐ.

Összmagyar szinten harmadik alkalommal 2021-ben mérhették össze tudásukat az őrsök. Összesen 55 őrs vett részt, 12 országból, 2 kontinensről, 5 szövetségből a megmérettetésen. Kiscserkész korosztályban 13 őrs, cserkész korosztályban 30 őrs, míg a kósza korosztályban 12 őrs vett részt a vetélkedőn. Vajdaságból 2 kiscserkész és egy cserkész őrs jelentkezett a programra. A koronavírus járvány miatt az idén online került megrendezésre a vetélkedő. Az őrsök havonta kaptak teljesítendő feladatokat, majd a legtöbb pontot szerzők vettek részt a döntőn.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 47.sz. II. János Pál Pápa cserkészcsapatának Medve őrse első helyezést ért el kiscserkész kategóriában, míg a kanizsai alakuló csapat Galamb őrse első helyezést ért el a cserkész korosztályban. Gratulálunk a nyerteseknek!

Az Össze-SZÖVŐ több hónapos kitartó és kreatív munkát igényelt. Így emlékeznek vissza a kiscserkész Medve őrs tagjai erre az időszakra:

„Miért jelentkeztetek az Össze-SZÖVŐ-re? A csapatparancsnokunk ajánlotta és nekünk nagyon megtetszett az ötlet, kihívás volt számunkra hogy mennyit tudunk majd teljesíteni.

Milyen feladatokat teljesített az őrs? Medve őrs, Ádám: Már az elején követtük a vetélkedőt így hát minden feladatot megcsináltunk, örsi kiáltás, őrsi induló. Újrahasznosított madáretetőt készített mindenki odahaza mert a vírus végett nem tudtunk találkozni és azt maga helyezte ki mindenki az udvarába, kertjébe.

Melyik volt a kedvenc és melyik volt a legnehezebb feladat? Medve őrs tagjai:

Viktor: kedvencem a filmkészítés volt, hogy fekve kellett csinálni. A Legnehezebb a társasjáték készítése volt, mert nem szeretek rajzolni.

Alex: Nekem is a filmkészítés volt a kedvenc részem, de nehéz volt hogy csendben kellett csinálni, néma filmet. Nehéz volt hogy ne nevessünk. Jó muri volt a társasággal.

Norbi: Ernő bácsi keresése volt a legjobb.

Emil: Nehéz volt megszerkeszteni az indulót is, csak már nem is emlékszünk rá mert annyi minden jó és érdekes történt azóta.

Szilárd: Nekem az tetszett mikor kimutathattam a bajuszomat.

Medve őrs üzenete: Nagyon megörültünk, hogy a döntőbe jutottunk, izgatottan vártuk az eredményhirdetést.

Jót tett az őrsünknek a kis kikapcsolódás, kipróbáltuk magunkat és összekovácsolta a társaságot a közös munka.

Bátorítunk minden cserkészt, hogy használják ki az ilyen alkalmakat, mert jó érzés és örömet okoz a részvétel.”

A kanizsai alakuló csapat Galamb őrse a teljesített feladataira és az idei Össze-SZÖVŐ-re így emlékezik vissza:

„A Galamb őrssel immár második alkalommal nevezett be a vetélkedőre. Az első forduló feladatait 2020 novemberében kaptuk meg, melyben bemutatkozó filmet, csatakiáltást, indulót kellett készítenünk, valamint a télre készülve madáretetőt kellett készíteni, kitenni és az oda járó madarakat lefényképezni, beazonosítani, megfigyelési naplót készíteni. Sajnos a járványhelyzet miatt ezt a feladatot külön-külön kellett elvégeznünk, a saját otthonunk udvarában.

A második fordulóban egy képzeletbeli eltűnt személyt Pristás Ernőt kellett felkutatni. Ehhez egy titkos nyomozóirodát kellett alapítani egy külföldi országban. Majd annak az országnak az ételeit, népviseletét, kulturális és turistanevezetességeit kellett bemutatni. Mi Angliát választottuk. Jókat nevettünk cserkésztársunkon, aki a szülei ruhájába öltözött be skót szoknyába.

A harmadik fordulóban egy társasjátékot kellett készíteni, ezt Harmat Csongi vállalta magára, a többiek pedig az őrsi gyűléseken nagy örömmel próbálták ki, tökéletesítették.

A döntőben egy négyperces filmet kellett készíteni az eltűnt Pristás Ernő történetéről. A „filmforgatás” nagyon izgalmas, élmény dús volt. Több helyszínen több napig zajlott. Meg is lett az eredménye, mert a mi filmünket találta a legjobbnak a zsűri, így cserkész kategóriában megnyertük a döntőt. Nagyon örültünk az elismerésnek, mert sokat foglalkoztunk a feladatokkal, de nem bánjuk, mert minden feladat megoldása szórakozás is volt a tanulás mellett, igazi cserkésztevékenység.”

A résztvevők mellett a koordinátorokról sem szabad megfeledkezni. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségből Zelenka Antal és Fuszkó Rita voltak az Össze-SZÖVŐ koordinátorai.

Miért vállaltad a koordinátori szerepet?

Rita: „A koordinátori szerepet azért vállaltam, mert már vágytam egy új kihívásra, ami kiránt a hétköznapokból. Nagy motivációt adott az is, hogy ezáltal hozzájárulok ahhoz, hogy Vajdaság-szerte más őrsöknek is alkalmat adhatok új élmények szerzésére.”

Antal: „Az elmúlt években tanulmányaimra nézve sokkal kevesebb időt szántam cserkész foglalatosságokra. Így mikor rám kérdeztek, hogy vállalnám-e ezt a feladatot, úgy éreztem kötelességem evvel gazdagítanom szövetségünk cserkészeit.”

Milyen érzés volt az összmagyar koordinátori csoportban lenni?
Rita
: „A csoport nagyon befogadó és gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Érdekes volt, hogy nagyrészt fiatalok vezették az egész vetélkedőt, így egész modern és korbeli megoldások születtek.”

Antal: „Kifejezetten kellemes. A távolságok és különbségek ellenére is nagyon könnyen összehangolódtunk, és mindenki igyekezett a saját szövetsége minőséget beleadni a munkába.”

Milyen feladaitok voltak?

Rita: „Ötletelni kellett a feladatokról és a nyereményekről, ezt online videó hívásokban oldottuk meg, havonta beszámolót írtunk arról, hogy hogyan folyik a verseny, “Reklámoztunk” a szövetségen belül, és végül átnéztük a beküldött feladatokat és pontoztuk őket.”

Antal: „Elsősorban a feladatok kitalálása és szétküldése, ami idén több nehézséggel is jött a vírushelyzetre nézve. E mellett felügyelnünk kellett a résztvevőket, hogy minden feladat gond nélkül bejusson, valamint hogy segítsünk, ha bármilyen kérdés merül fel. S végül a feladatokat is mind mi néztük át és értékeltük.”

Köszönet Halmágyi István Leventének és Halmágyi Ildikónak, hogy anno tíz éve megszervezték ezt a remek programot és azóta is egyengetik útját.

Köszönet az idei főszervezőknek Balla Stefániának (RMCSSZ), Szénás Zalánnak (RMCSSZ) és György Domonkosnak (MCSSZ) és minden tagszövetségi koordinátornak a szervezésért. Tagszövetségi koordinátorok: Mihály Anna (RMCSSZ), Ádám Jácint Futó (MCSSZ), Barna György (KáMCSSZ), Koltai Mária (KMCSSZ), Dékány Melánia (SZMCS), Zelenka Antal (VMCSSZ), és Fuszkó Rita (VMCSSZ).

Zárszóként a Teleki-hagyaték egy idézetét teszem, mely jól mutatja, hogy miért is fontosak az őrsi szintű programok. „A lényeg nem a tömeg és nem a látható; a lényeg, a cserkészetnek alapfundamentuma az őrs, a gyermeknek legszűkebb, sajátos, bensőséges szervezete.”

 

Farkas Zsuzsanna

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnök