Ősi fák Bácsfeketehegyen

Lakatos János Bácsfeketehegy Hírek

Ha tavasz, akkor faültetés. Így gondolják ezt a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában is. Az iskola diákjai egy környezetvédelmi órán, majd egy fásítási akción vettek részt, amelyet az általános iskola a Verbászi Környezetvédelmi Mozgalommal közösen szervezett meg. Az akció keretén belül a nyolcadikos diákok 40 páfrányfenyő-, népszerűbb nevén ginkófacsemetét ültettek el. Ratko Đurđevac, a mozgalom elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az akció egy átfogóbb program részét képezi.

– A mozgalom rendelkezésére áll egy bizonyos mennyiségű ginkófacsemete, amelyeket elsősorban iskoláknak vagy iskoláskor előtti intézményeknek adományozunk, emellett civil szervezetekkel is dolgozunk. Itt elsősorban olyan szervezetekre gondolok, amelyek önkéntes munkával karbantartanak egy bizonyos területet. A mai akció nem csak faültetésből állt, kolléganőm Sanela Glogovac ökológus az iskola nyolcadikos diákjainak tartott egy előadást az erdősítés fontosságáról. Az elméleti oktatást követően a diákok rögtön a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat – mondta Đurđevac, majd arról is szólt, hogy a negyven ginkófa feljavítja az itteni faállomány minőségét. Ezek a fák nemcsak szép látványt fognak nyújtani, hanem gyógyászati célokra is ki lehet majd őket használni, mivel gyógyhatásúak, mondta az elnök.

Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy már régóta együttműködnek a Verbászi Környezetvédelmi Mozgalommal. A mozgalom szakemberei két évvel ezelőtt tartották az első környezetvédelmi előadást az iskolában. Most a felsősöknek vettek részt az előadáson, korábban az alsósoknak is tartottak ehhez hasonló programokat. Bojtos elmondása szerint ez az együttműködés egy folyamat része az iskolában, az iskola vezetőségének és a pedagógusoknak ugyanis régóta van egy olyan vágyuk, hogy rendezett legyen az iskola környéke.

– Ha jól tanítjuk a gyerekeket, és jó példával járunk elöl, akkor a diákok meg fogják tanulni a megfelelő viselkedést. Ha szétnézünk az iskola körül, akkor azt látjuk, hogy nem nagyon van szétdobálva a szemét. Ez azért van így, mert a gyerekek megtanulták, hogy ha van üres szemeteskosár, akkor abba kell dobni a szemetet – mondta Bojtos, majd azzal folytatta, hogy nagyon megörült, amikor a környezetvédők megkeresték a fásítás témájával.

– A ginkgo biloba fák igen lassan nőnek, és több száz évig is elélnek. Egy igen ősi fajtáról van szó, mintegy 270 millió éve, a perm időszakban fejlődtek ki. Tehát a dinoszauruszok korában is éltek, és azóta szinte semmit sem változtak. Ezek nagyon értékes fák, amelyeket igen nehéz beszerezni. Valós gyógyhatásuk van, és nagyon ellenállóak. Erről a fáról azt szokták emlegetni, hogy amikor Hirosimára ledobták az atombombát, akkor csak néhány ginkófa élte túl a katasztrófát – mondta az igazgató.

 

Forrás: Magyar Szó