Ősbemutató magyar nyelven, Zsolnán

Zsolna Kiemelt cikk

Elsőként a Felvidéken, Zsolnán adta elő a Vox Mirabilis és a Musica Historica a Zrunek György által írt Karácsonyi mise magyar verzióját.

Egy hosszabb ideje dédelgetett ötlet vált valóra a hétvégén Szent Borbála, a bányászok és kohászok védőszentje emléknapjához kapcsolódóan Zsolnán. Szombaton ugyanis a ferences Szent Borbála-templomban este hattól magyar nyelven mutatták be Zrunek György I. Karácsonyi miséjét a „Harmonia pastoralis“ koncertciklus keretében. Az ötletgazda a többek számára ismert, budapesti származású Marosz Diána zenész, blogger, újságíró volt, aki a Zsolna vonzáskörzetében található Zsolnaerdőd (Podhorie) községben él férjével, a lengyel-szlovák származású Marosz Ján parlamenti képviselővel, valamint magyarul és szlovákul is beszélő gyermekeivel.

A Karácsonyi mise bemutatójának apropójául a pontosan 250 éve, 1767-ben a zsolnai kolostorban szolgáló, zenei tehetséggel is bőségesen megáldott Zrunek Georgius (György) ferences szerzetes személye szolgált. Habár nem tartózkodott hosszú ideig Zsolnán, mégis évszázadokig fennmaradó emlékeket hagyott az utókorra, mégpedig két figyelemre méltó karácsonyi misét. Ez a latin miseénekekből álló templomi szöveg magyar és szlovák betétrészekkel van átszőve.

Az I. Karácsonyi mise Felvidék-szerte joggal bír nagy jelentőséggel, azonban kevesen tudják, hogy van ennek magyar változata is, melyet Zrunek barát egy évvel a szlovák verzió megszületése után, 1767-ben immár Gyöngyösön végzett tevékenysége során írt meg. Ennek a szép évfordulónak emléket állítva született hát meg az ötlet: a „Harmonia pastoralis“ négy koncertből álló ciklusa keretében ezt a misét mutatták be elsőként magyar nyelven Zsolnán.

Közreműködött a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus és a régi korok zenéjét játszó Musica Historica Együttes Budapestről. A két csapat együttesen harmincon felüli szereplőt tett ki. A koncertsorozat szeretne tisztelettel adózni Zrunek munkássága előtt, de egyben fel akarja hívni minden jó szándékú ember figyelmét történelmünk, kulturális örökségünk ezen drágakövére is.

Zrunek barát szerzeményének kézirata 1942-ben került elő a gyöngyösi ferences kolostor könyvtárában Kernhoffer György provinciálisnak készített névnapi ajándékgyűjteményében. A magyar változat kissé egyszerűbb a szlováknál. A magyar zenetudomány csak 1990-ben szerzett tudomást a szlovák változatról. Mindkét verziót a történelmi betlehemi játékok gyűjteményébe sorolják, amelyek kiadása a közeljövőben várható Magyarországon.

A zsolnai ősbemutató előtt a csaknem 100 főből álló közönség adventi énekeket hallgathatott a Vox Mirabilis Kamarakórus előadásában. Utána következett az est fő programja, a Karácsonyi mise a 60 éves múlttal rendelkező Vox Mirabilis Kamarakórus előadásában, Zemlényi Katica karmester, művészeti vezető vezényletével, az 1988-ban létrejött Musica Historica Együttessel kiegészülve, Rumen István Csörsz művészeti vezető vezényletével.

A héttagú Musica Historica Együttes tagjai a klasszikus és régi hangszerek mellett megszólaltatnak a magyar és a kelet-európai népzenére jellemzőeket is. 2008 óta rendszeresen tanítanak a csíkszeredai régizene-mesterkurzuson.

Marosz Diána köszönetet mondott a ferences templomban működő atyáknak, hogy december 2-án valóra válhatott az álma és megvalósulhatott ez a premier. A rendezvény társszervezői a Pozsonyi Magyar Intézet, az ARCUS Egylet és a rajeci székhelyű Szent László Egylet voltak.

A Karácsonyi mise tulajdonképpen a misék állandó részein vezette végig a hallgatóságot, kibővítve szépen rímelő, elvétve régi írásmód szerint használt szavakkal, szókapcsolatokkal, itt-ott latin részekkel. Így sorrendben a mise keretén belül elhangzott a Kyrie, a Gloria, a Credo, a Sanctus és az Agnus Dei. A gyönyörű kórusénekek fényét emelték a Musica Historica zenészei által megszólaltatott régi hangszerek, a koboz, a lant, a nyenyere, s a barokk fuvola. A mise nagy sikert aratott, ráadásként pedig adventi, karácsonyra hangoló énekcsokor hangzott el.

A négy helyszínből álló koncertsorozat további állomásai: karácsony havának 9. napján a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Musica Historica Együttes közreműködésével Székesfehérvár (a mise magyar változata), 10. napján a Szent László Egylet és az ARCUS Egylet előadásában Budapest (szlovák változat), 15. napján a Szent László Egylet és az ARCUS Egylet előadásában Zsolna, Szent Borbála-templom (szlovák változat).

A székesfehérvári kórus másnap, advent első vasárnapján már a pozsony-óvárosi ferences templomban szerepelt.

 

Forrás: Felvidek.ma