Örökségünk Őrei

Kolozsvár Kiemelt cikk

Örökségünk Őrei: titokban készült felvételek kerültek elő a kolozsvári Széki-palotában

Eldobott családi albumra bukkantak a kolozsvári Széki-palotában a műemlék-épület örökbefogadói, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai, a nyolcvanénes képek között a szovjet űripar zárt városáról, Dniproról titokban készült felvételek is vannak. Az album képeiből kiállítást szerveznek.

Az Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedőn résztvevő csapat közleménye szerint az album főszereplője, Papp Ferencz katonaként 1941-ben készített „nyetropetrovszki” fényképei tulajdonképpen törvénysértőek: a zárt városban tilos volt fényképezni, onnan elköltözni vagy oda beköltözni. Ezekből a ritka képekből és Papp Ferencz családi fotóiból szerveznek kiállítást hétfőn 17 órától a kolozsvári Minerva Ház alagsori galériájában (Jókai/Napoca utca 16.). A kiállítást Újvári Dorottya művészettörténész, a BBTE doktorandusza nyitja meg.

„A Széki palota sokadik bejárásakor bukkantunk erre a kallódó albumra, amelyet nagy örömünkre az utolsó pillanatban sikerült megmentenünk. Ilyen váratlan lehetőségeket is tartogat az örökségvédelem” – mondják az apáczaisok.

A kiállítás támogatói a Sapientia EMTE, az Erdélyi Audiovizuális Archívum, az Idea Design and Print, a Minerva Egyesület, a Szabadság napilap és az Apáczai Csere János Elméleti Líceum.

Forrás: maszol.ro