Óriás székely zászlókat avattak

Kovászna megye Kiemelt cikk

Óriás székely zászlókat avattak három Kovászna megyei faluban

A nagyméretű, költöztethető zászlókat a Székely Nemzeti Tanács ajánlotta fel a Réty községhez tartozó falvaknak, és hamarosan 50 másik településen lobognak majd ilyen zászlók a székely önrendelkezési törekvés 100. évfordulójának tiszteletére.

A székelyföldi települések közterületeiről, intézményeinek homlokzatáról sorra eltűnnek a székely zászlók, mivel a román hatóságok, a kormány helyi megbízottjai folyamatosan támadják azokat.

A Székely Nemzeti Tanács ezért kezdeményezte, hogy nagyméretű székely zászlókat állítsanak a régió több településén, egyházi területen, ahonnan azokat nem távolíttathatják el a prefektusok.

„Egyházi területen vannak ezek a legnagyobb biztonságban, viszont hozzátenném azt is, amint látható, mozgathatóak, tehát mobil zászlótalpak, ez egyúttal jelenti a reményt is, hogy talán majd valamikor kiköltöztethetjük ezeket közterületre anélkül, hogy valakinek is sértené a szemét, vagy az öntudatát” – mondta Réty község polgármestere, Dombora Lehel Lajos.

A zászlók a Székely Nemzeti Tanács megalakulásának centenáriumát, a székely autonómiatörekvések századik évfordulóját hirdetik.

„Hiszem azt, hogy a közösségnek a megmaradást jelképezik, az ide tartozást, oda, ahová az Úristen rendelte őket, ott kell, hogy megéljék a mindennapjaikat, és az Úristen igéje mellett lehet egy biztos támpont az ősi szimbólum, ami a továbbélést, a továbbtervezést, a jövőbe való tekintést segítheti” – fejtette ki Egerpatak református lelkipásztora, Dezső László Levente.

Forrás: itthon.ma