Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat

Újvidék Hírek

Második állomásához érkezett kedd este az újvidéki Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat idei évada. Az eseményen a szenttamási Sinkó-díjas Celler Kiss Tamás Anyaméh és a magyarországi slam poetry mezőnyből ismert Závada Péter Mész című verseskötetit elemezték irodalommal foglalkozó fiatalok. A rendezvénynek az újvidéki Európa Kollégium adott otthont.

Összehasonlító elemzésekkel foglalkozik az újvidéki rendezvénysorozat idei évada. A kedd esti eseményen a kortárs magyar irodalom fiatal művészeinek műveivel foglalkoztak. Kelemen Emese, doktorandusz, Debreceni Egyetem, Magyarország: „Most egyszerre tudjuk megmutatni a Magyarországon feltörekvőben lévő fiatal generációt és a vajdasági magyar generációt, mivel itt is sok nagyon jó költő van születőben. Ezeket jó, ha időben megismerik és követik az alakulásukat.”

Celler Kiss Tamás és Závada Péter verseskötetei az anya hiányával, illetve az anyára való emlékezés problematikájával foglalkoznak teljesen eltérő módon. Antalovics Péter, hallgató, Magyar Tanszék, Bölcsészettudományi Kar, Újvidék: „Én személyesen is igyekszem közérthető módon megfogalmazni a magas irodalomhoz tartozó irodalmi alkotásokat. Amióta ez a rendezvénysorozat párban tárgyalja a verses, illetve prózaköteteket, azóta még inkább alkalom nyílik az összehasonlításra.”

Az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat célja, hogy segítsék a kritikusok fiatal generációjának nyilvános megszólalásait, illetve élő beszéddé tegyék a kritikát, ami alapvetően írott műfaj. Berényi Emőke, kritikus: „Nagyon fontos, hogy azok az emberek, akik később könyvekről fognak bemutatókon beszélni, jól tudjanak megnyilvánulni a nyilvános fórumokon. Azért helyeztük az Európa Kollégiumba ezt a projektet, hogy így az irodalmat is az egyetemistákhoz közelebb hozzuk.”

A rendezvényt 2012 óta a Fiatatal írók Szövetsége szervezi meg Újvidéken.

 

Forrás: PannonRTV