Nyomtatás és környezetvédelem

Kiemelt cikk

Nyomtatás és környezetvédelem

Vannak, akik a papírmentes iroda eszméjére esküsznek, mások szerint nem is érdemes a kérdéssel foglalkozni. Nem kell végletekben gondolkodni, szerencsére rengeteg módon tehetjük takarékosabbá irodánkat, és ezzel egyúttal rengeteg pénzt is megtakaríthatunk.

 

Minden bizonnyal Guttenberg nem sejtette, hogy milyen lavinát indít el a nyomtatás feltalálásával. Az emberiség minden szempontból sokat profitált munkásságából, de a növekvő nyomdai és később irodai igényekkel az iparág környezeti terhelése is jelentőssé vált. A technikai fejlődéssel párhuzamosan a könyv- és újságnyomtatásból adódó környezeti terhelést tovább fokozta az irodai másolók elterjedése. Ma technológiailag semmi nem állja útját a papírmentes iroda, pontosabban papírmentes iratkezelés bevezetésének, mégsem sietünk vele túlságosan. Az álom megvalósulásáig még érdemes a hagyományos módszereken javítani, a digitális nyomtatás, másolás és dokumentumkezelés elterjedésével, az utóbbi húsz évben új esélyt kaptunk arra, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunk méretét. De miért is olyan terhes környezetünkre az irodai nyomtatás és mivel enyhíthetünk a terheken?

Papír, festék, energia – csak a kezdet

Az első lépés a környezettudatosság útján a papírfelhasználás csökkentése. Nem kíván hosszas magyarázatot, hogy a Föld fakészlete nem használható korlátlanul. Fenntartható erdőgazdálkodással megőrizhető az ökoszisztéma egyensúlya, a Greenpeace és a Friends of the Earth szervezetek segíthetnek abban, hogy korrekt szállítóktól szerezzük be a nyomtatáshoz szükséges papírt.

A másik egyszerű lépés az újrafelhasználás. A legtöbb kinyomtatott papírlap csak rövid ideig hordoz érdemi információt, haszontalanná válása után pedig visszagyűjthető és újrahasznosítható. Nyomtatóválasztásnál figyelhetünk arra, hogy a gép kezelni tudja az újrahasznosított nyomtatópapírt. A szelektív gyűjtés is egyre általánosabb, így érdemes ezen a módon is hozzájárulni a fenntarthatósághoz.

Az MPS/MDS szolgáltatások felméréseiben nem csak a papírra, kellékanyag- és szervizköltségre, de az energiafogyasztásra is figyelmet fordítanak. A választásnál és tervezésnél tehátvérdemes igénybe venni a gyártók szakértelmét, akik professzionális segítséget tudnak adni az energia megtakarítás területén is. Pusztán az is óriási megtakarítást eredményezhet, ha a számítógépet és a nyomtatót kikapcsolva tartjuk munkaidőn kívül és jobban figyelünk az energiagazdálkodási beállításokra.

A nyomtatáshoz szükséges toner többnyire összetett veszélyes hulladéknak minősül, nem mindegy tehát, hogy a választott készülék milyen festékkazettával működik. Ma már választhatunk környezetkímélőbb módszerekkel készült, alacsony olvadáspontú kellékanyagokat tartalmazó tonerrel működő nyomatókat.

Amorf szilícium a tervezett elavulás ellen

A gyártók és újrafeldolgozók által végzett kellékanyag felújítás és újrahasznosítás hozzájárul a környezetvédelemhez, ennek ellenére a használt festékkazetták jelentős része ma is a szeméttelepen végzi. Segíthetünk az arányokon azzal, ha igénybe vesszük a gyártók által felkínált visszagyűjtő- és újrahasznosító programokat, vagy megbízható kellékanyag-felújító partnertől szerezzük be az ellátmányt.

Még jobb megoldás lehet olyan technológiák alkalmazása, melyek kevesebb szennyező anyagot juttatnak a környezetbe, illetve előállításuk kevésbé terhelő. A nyomtatási technológiák fejlődését figyelembe véve könnyen beláthatjuk, nem érdemes a régi beidegződésekre támaszkodni. A kilencvenes évektől terjedő tintasugaras technológia minősége és költségviszonyai nagyságrendileg javultak, ma megfelelő készülékkel a kisirodai kategóriában sokszor a legoptimálisabb megoldást jelentik.

Sokat fejlődtek a lézer- és lednyomtatók is. A Kyocera amorf szilíciumból készült alkatrészei a szokványos 20-30 ezer oldal helyett akár 300 ezer példányt is képesek nyomtatni. A tartósra tervezett készülékekben valóban csak festékport kell tölteni, nincs szükség eldobható alkatrészekre, és csökken a karbantartás-igény és a szállítási költség is.

Többszörös érdek

Fenntarthatóság, környezettudatosság, zöld nyomtatás – a XXI. századi technológia megkerülhetetlen kifejezései, melyeket előbb-utóbb mindenkinek komolyan kell majd vennie. Ugyanakkor számtalanszor bebizonyosodott már, hogy mindaddig nem választunk környezetkímélőbb megoldásokat, amíg azok nem kínálnak valamilyen más előnyt is. Szerencsére a nyomtatás esetében rengeteg olyan tényező van, melyek megváltoztatásával környezetbarátabbá tehetjük irodánkat, egyúttal takarékosabban is üzemelhetünk, így van esély arra, hogy ezen a téren globális változások induljanak meg.

2012 óta megfigyelhető trend a nyomtatásban az elmozdulás a költséghatékonyabb és a zöldebb megoldások irányába. Ha takarékoskodunk, azzal a legtöbb esetben a környezetünket is kíméljük, hiszen kevesebb papírt, festéket, energiát használunk. A jól felfogott, megfelelő eszközöket és folyamatokat rendszeresítő takarékosság (MPS/MDS), az üzleti folyamatok újra átgondolása segíthet közelebb kerülni a papírmentes iroda eszményéhez.

További információk: www.egyeletreszol.hu