“… nyílt sebe vagyok…” sajtóvisszhang

P. Nagy Noémi Kiemelt cikk

“… nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…”

A Költészet Napjának előestéjén igazi irodalmi csemegében részesült az, aki részt vett Bogdán Zsolt, Kovács Éva és Csutak Réka színművészek Dsida-estjén a PKE-n.

A tavalyi nagysikerű Ady-est után ismét Váradon lépett fel Bogdán Zsolt kolozsvári színművész, ezúttal is a Partiumi Magyar Művelődési Céh jóvoltából. Az április 10-i esten Dsida világát hozta közelebb a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében megjelent nézőkhöz a Költészet Napja alkalmából szervezett „… nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című előadáson. A Szugyiczky István szerkesztő-rendező által jegyzett műsort a Szatmárnémeti Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház meghatározó személyiségei, Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas Érdemes művész mellett,Kovács Éva Poór Lili-díjas és Csutak Réka adta elő.

A költészet ereje

Bár a tavalyi önálló Ady-est valamivel feszesebb, magávalragadóbb és mélyebb volt, a Dsida Jenő műveiből összeállított költészetnapi irodalmi esten ezúttal sem csalódtak azok, akik a méltán híres színművész, Bogdán Zsolt művészi játékát szerették volna újra megtekinteni. Hiszen a színművész ezúttal is teljes metamorfózison átmenve elevenítette meg Dsidát, a kisfiút, az ifjút, a szerelmest, a költőt és az élettől búcsúzó embert. A 2012. április 11-én bemutatott előadásra negyedik éve folyamatos igény van Erdély és Magyarország szerte, amit nem lehet csodálni látva Bogdán Zsolt megrendítő művészi hatású teljesítményét. A hálás váradi közönség felállva ünnepelte a művészeket az előadás végén. A Költészet Napjának előestéjén éppen a harmincötödik előadásukkal köszöntötték a verskedvelőket Nagyváradon.

P. Nagy Noémi

Forrás: erdon.ro