Nyílt nap a hagyományok jegyében

Horvátországi Magyar Napló Ójankovác Kiemelt cikk

Májusfa-kitáncolással, kultúrműsorral, fotókiállítással, gasztronómiai kínálattal, népi gyermekjátékokkal és vetélkedőkkel várta az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület június 3-án, vasárnap az érdeklődőket az egyesület nyílt napja alkalmából a helyi Magyar Házba.

Az Ójánkováci Hagyományőrző Egyesület 2007-ben alakult, tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Az ójankováci egyesület legfontosabb céljai az anyanyelv, a magyar kultúra és néphagyományok ápolása, nagy hangsúlyt fektetve a magyar néptánc és népdal kultúra megőrzésére, a fiatalok magyar nemzeti öntudatra való nevelésére. Az egyesület kereteiben sikeresen működik a játszóház foglalkozás, gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoport és az asszonykórus. Számos sikeres fellépésük volt már hazánkban és Magyarországon egyaránt. Az egyesület 2011-ben a Magyar Egyesületek Szövetségének támogatásával jutott székhelyhez. Az egyesület sikeres működéséhez ezek után az ójankováci Magyar Ház adja a biztos alapot. Év közben több sikeres rendezvény szervezői, hagyományosan megrendezik március 15-ei megemlékezést, a májusfaállítást és kitáncolást, a néptánc és a kórusszemlét.

A szórványban működő magyar egyesület az egyre szűkebb támogatási keretek gondjai alatt sem adja fel munkáját. Az egyesület vezetősége és a kisebbségi önkormányzat nagy energiával és szeretettel végzi továbbra is hagyományőrző tevékenységét, melynek jeles bizonyítéka a hétvégén tető alá hozott, remekbe szabott, szinte egésznapos eseménysorozat, melyet ez alkalommal a helyi horgászegyesülettel közösen valósítottak meg. A rendezvényen a házigazda ójankováci egyesület szakcsoportjain kívül vendégszerepeltek még a csáki Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja és fúvószenekara, a Vinkováci Magyarok Közösségének vegyeskara, valamint a marincai Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja.

Az est folyamán Kurel Goran szórakoztatta a jelenlevőket. A rendezvényt követően, miután mindenki bemutatta műsorát és megkóstolta a házigazdák gasztronómiai kínálatát, késő estig nyúló magyar bállá nőtte ki magát a találkozó.

Gratulálunk a szervezőknek a nagy érdeklődést kiváltó, jó hangulatú rendezvény megtartásáért. További kitartó munkát kívánunk nekik!