Nyári tábor Pélmonostoron

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

Június 25-én vette kezdetét az az egy hetes tánctábor Pélmonostoron, melyen félszáz baranyai és szerémségi magyar gyermek és fiatal vett részt.

Pélmonostoron a Magyar Házban ideális feltételek várták a táborozni érkező helybéli, újbezdáni, karancsi, sepsei, vörösmarti, hercegszöllősi, dárdai, kórógyi és ójankováci fiatalokat. 
Az egy hetes tábor programja mindenki számára kínált érdekességet, hiszen a néptáncon túl foglalkoztak mással is – népdaltanulás, népzene, színjátszás és honismereti foglalkozások is várták a résztvevőket. 


Az idei tábor Mezőföld tájegységre koncentrált – így ennek a vidéknek a földrajzát, néprjazát, történelmét, jellegzetsségeit vették górcső alá a táborozók, majd a tájegység népdalait, népzenéjét és néptáncát dolgozták fel, mely végül egy több mint ötven fős táncösszeállításban mutatkozott meg. E mellet a tábor foglalkozásai során született még egy hon- és népismereti plakát kiállítás, valamint egy színdarab is. Mindezt a fiataloknak alkalmuk volt bemutatni szüleiknek is a tábort záró kultúrműsor keretében.