Növekszik a rászorulók száma

Szabadka Kiemelt cikk

Száz felhasználóval többen étkezhetnek a Népkonyhán.

A Népkonyha működtetésére az idén a város a költségvetésből 31 millió 226 ezer dinárt hagyott jóvá. Ez az összeg a szükségletek felét fedezi, míg a szükséges támogatás másik felét az országos Vöröskereszt, valamint a Szociális Központ biztosítja alapélelmiszerekkel.

Az elmúlt 6 évben anyagi fedezet hiányában nem változott a Népkonyha felhasználóinak száma. Január 29-én a város a költségvetésből még 100 személynek biztosította a napi meleg ételt, ennek köszönhetően összesen 1200 személyre növekedett a felhasználók száma. A Népkonyháról Varo Miodraggal, a Vöröskereszt szociális és humanitárius aktivitásaival megbízott szakmunkatársával beszélgettünk.

Az ételadagok számának bővítését a Szociális Központ adataival összhangban arányosan elosztottuk a helyi közösségekben. A program keretében 33 helyi közösségben történik ételosztás, ebből 20 helyi közösségben napi szinten főtt ételt kapnak a felhasználók, a fennmaradt 13-ban pedig havi szinten ételcsomagokat. Sajnos még mindig legalább ezer személy fordul hozzánk ilyen jellegű segítségért. Az ételadagok számának elosztásakor felkértük a Szociális Központot, hogy részesítsék előnyben az egyedülálló szülőket, a rendkívül alacsony nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasokat (havi 10 ezer dinárig), valamint a 2-től 14 éves gyermekeket. Jelenleg 200 gyermek étkezik a népkonyhán. A népkonyha működtetésére éves szinten mintegy 60 millió dinárra van szükség, ez a pénz az élelmiszerek beszerzése mellett az üzemanyagköltségeket, a géppark karbantartását, az elosztópontok tisztán tartását, az épület karbantartását, a 6 dolgozó bérét jelenti. Az alkalmazottakon kívül 32 önkéntes segíti a népkonyha munkáját, ezek az emberek gyakran a népkonyha felhasználói, és készségesen segédkeznek az étel kiosztásában – mondta beszélgetőtársunk.

A Vöröskereszt Nemzetközi Szervezetének normatíváit kell betartania minden Vöröskereszt-szervezetnek. Ezzel összhangban fél liter főtt étel és fél kenyér az egy személyre jutó napi adag. Ez az adag csak a létfenntartáshoz elegendő. Egy ételadagban 60 gramm húsnak,80 gramm rizsnek, 90–95 gramm tésztafélének kell lenni.

A város, a támogatók, valamint a Vöröskereszt munkatársai gazdálkodásának köszönhetően jobb minőségű ételadagokat tudunk elkészíteni. Az 5 munkanapból, amikor a népkonyha üzemel, három nap valamilyen hús vagy húskészítmény is kerül a porciókba. Egy csirkepaprikáshoz 350 kilogramm burgonya, 100 kilogramm hús szükséges. Az ételszállító jármű naponta több mint 200 kilométert is megtesz, amíg kiszállítja az ételt az elosztási pontokra. A műszaki felszereltségünk alapján, ha biztosítva lennének a pénzeszközök, a népkonyhán még egyszer ennyi ételt el lehetne készíteni. Támogatóinknak köszönve újévi csomagokkal tudtuk megörvendeztetni a népkonyhán étkező gyermekeket, de előfordul, hogy az ebéd mellé tudunk számukra gyümölcsöt vagy édességet biztosítani. A Don Don, azaz az egykori Fidelinka gyakran megajándékozza a népkonyhát péksüteményekkel, ilyenkor előfordul, hogy akár két péksütemény is jut fejenként mindenkinek az ebéd mellé. Az utóbbi két évben a szabadkai és környékbeli mezőgazdasági birtokokról is kaptunk nagyobb mennyiségű káposztát, burgonyát, amit külön kiosztottunk a Vöröskereszt több mint 100 fiatal önkénteseinek köszönhetően – mondta Miodrag Varo.

Forrás: Magyar Szó