NON NOBIS, DOMINE – jön az egykötetes

dunaszerdahelyi.sk Dunaszerdahely Emberek

Földink, Bíró Szabolcs nevét már aligha kell valakinek bemutatni: sikeres történelmiregény-íróként rövid idő alatt szerzett komoly elismerést és ismertséget, munkáinak minőségét az olvasóközönség folyamatos érdeklődése is mutatja. Számos egyéb kiadványa mellett Anjouk című regényciklusának három kötete jelenleg is kapható, de most jelenik meg a magyarországi Athenaeum Kiadó gondozásában egy korábbi, ám jelentékenyen átdolgozott sikerkönyve, a 800 oldalas Non nobis, Domine. A történelmi regényt kedvelő olvasóink polcára mindenképp odakívánkozó kötetet természetesen mindenki számára meleg szívvel ajánljuk!

Az „ötcsillagos” Non nobis erénye a kimért precízség, a történelmi hitelesség és a kor világának zseniális zsinórmértékkel való adagolása mellett az a számunkra nem elhanyagolhatatlan tény, hogy a regény főhőse egy (duna)szerdahelyi származású templomos lovag. S hogy miről is szól a kötet? Íme:

„1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet.

A Non nobis Domine a lovaggá cseperedő Attila szemén keresztül mutatja be egy vérzivataros korszak, a XIII. és XIV. század fordulójának háborúit, az Árpád-ház kihalását követő kegyetlen éveket, egy új uralkodói dinasztia felemelkedését és a Templomos Lovagrend bukását.
Az Anjouk című nagyszabású regénysorozat előzményét, Bíró Szabolcs első történelmi regényének két kötetből eggyé gyúrt kiadását olvasva kibontakozik előttünk a magyar középkor sáros, véres, mégis levendulaillatú világa.”