NEPOMUKI-ÜNNEPSÉGEN A TALICSKA

Pélmonostor Kiemelt cikk

A Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes szinte minden hétvégéjét vendégszerepléssel tölti. Így történt ez a múlt szombaton is, amikor a táncosok Mohácsra látogattak, ahol a Nepomuki Szent János ünnepe alkalmából léptek fel.

Nepomuki Szent Jánosra, a vízen közlekedők védőszentjére emlékeztek színes programokkal körítve a múlt hétvégén, Mohácson. A Duna-parti város hajósai, halászai és az egykori vízimolnárok utódai máig ápolják a szent legendáját és őrzik a kultuszához kapcsolódó hagyományokat. A szervezők gondoskodtak arról, hogy minden korosztály megtalálja a magának való programot. A Nepomuki-ünnepségre nemcsak a mohácsiak, hanem a távolabbról érkezők is kíváncsiak voltak. Szombaton és vasárnap több mint húsz program közül választhattak az érdeklődők. A programsorozat veterán autók bemutatójával kezdődött, melyet játszóház, kézműves foglalkozások, sárkányhajózás, kiállítás, kultúrműsor, kirakodóvásár kísért. Természetesen a hagyományos elemek, a helyi együttesek, sport- és művészeti csoportok, alkotó közösségek fellépése, koncertje, bemutatkozása sem maradt el, továbbá ugyanez igaz a közös főzésre, és az esti, látványos tűzijátékra, majd az azt követő utcabálra is. A horvátországi magyarságot ezen a neves eseményen a pélmonostori Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes képviselte.

László Róbert, a tánccsoport vezetője elmondta, örömmel vettek részt a Mohácson megrendezett Nepomuki-ünnepségen. Ez már csak azért is fontos, mert Pélmonostor és Mohács között évtizedek óta testvér-települési kapcsolat létezik, és fontosnak tartják a további együttműködést. Róbert még hozzáfűzte, hogy május utolsó hétvégéje a májusfa-kitáncolás jegyében telik majd, hiszen a táncosok szombaton Sepsén, vasárnap pedig Pélmonostoron elevenítik fel ezt a szép, május végi hagyományt.

V.D.