Népművészeti estet tartottak Csókán

Csóka Kiemelt cikk
Februárius köszöntő címmel népművészeti estet tartottak a csókai Művelődési és Oktatási Központ színháztermében.

Az eseményt a központ és a helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület közösen szervezte meg. A jelenlévőket Kiss Tóth Erika egyesületi elnök és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte.

Az eseményen bemutatkoztak az egyesület népzenével és néptánccal foglalkozó csoportjai, valamint Ludasról, Kelebiáról, és Törökkanizsáról is érkeztek fellépők. Mindemellett az újbudai Babszem Táncegyüttes női kara is fellépett.

Hutura Beáta, tánckarvezető, Babszem Táncegyüttes, Újbuda: „Szatmár táncaiból építkezik, és a „Megfordult a világ” című koreográfiát fogják előadni, ami megmutatja, hogy a nőiesség mennyire férfias is tud lenni, vagy kell lennie a mai világban.”

A magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes az Emlékek című produkcióját adta elő, amellyel 2019-ben, az újvidéki Néptáncosok Országos Bemutatkozó színpadán kiváló minősítést értek el.

Nagy Dorottya, táncos, Ördögcsáklya Táncegyüttes, Magyarkanizsa: „Táncolunk mezőségit, azon belül magyar palatkait és füzesit, illetve bogártelkit, az pedig Kalotaszeg táján található. Van még benne boncidai, és azt hiszem, hogy ennyit táncolunk ebben a műsorban.”

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Egyesületünk ez az 50 év alatt nagyon sok tagot számlált. Nagyon-nagyon sok fiatal, idős átszaladt az egyesületen, generációkat nevelt ki az egyesület. Ha úgy tervezzük, hogy gála műsort, jubileumi műsort akarunk, akár az 1000 főt is elérhetjük.”

Az estét táncház zárta, a talpalávalót pedig a Fokos zenekar húzta.

Forrás: Pannon RTV