Néphagyomány és kultúra

Topolya Vezércikk

Könyvbemutató és ünnepi műsor a magyar kultúra napja alkalmából Topolyán

Verssel, prózával és zenével, valamint a kultúra és a néphagyomány kapcsolatáról szóló értekezésekkel ünnepelte a magyar kultúra napját a Kiss Lajos Néprajzi Társaság. A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében pénteken este megtartott telt házas rendezvény keretében dr. Szőke Anna köszöntőszavait követően bemutatták dr. Silling István néprajzkutatónak a napokban megjelent, A kisbíró című legújabb kötetét is, mely a kupuszinai hirdetések szövegeit tartalmazza és egy hosszabb tanulmányt, amely ezekkel foglalkozik. Ezeket a hirdetéseket 1953 és 1955 között dobolták ki a faluban, ez egyfajta kommunikáció volt a faluközösségben – hallottuk dr. Sillingtől. A zombori történelmi levéltárban talált szövegek közzétételével a több mint fél évszázaddal ezelőtti nyugat-bácskai falvak világáról kapunk értékes információkat.

A Kultúra és néphagyomány – Néphagyomány és kultúra címmel megtartott eseményen a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tagjainak az elmúlt években megjelent köteteiből nyílt kiállítás: Beszédes Valéria, Csorba Béla, Fehér Viktor, Jung Károly, Klamár Zoltán, Kónya Sándor, Kovács Mária, Nagy Abonyi Ágnes, Pecze Rózsa, Raffai Judit, Seregély Orsolya, Silling Léda, Silling István, Szőke Anna, Tóth Glemba Klára és Vázsonyi Csilla köteteibe lapozhattunk bele, és a műsor keretében bemutatkoztak a fiatal néprajzkutatók is. A kultúra és néphagyomány kölcsönhatásáról Klamár Zoltán, Tóth Glemba Klára és Kónya Sándor értekezett.

Török Noémi és Dudás Kata népdalokkal örvendeztette meg a közönséget, valamint a vajdasági vers- és prózamondók – Szabó Rebeka, Hodik Annabella, Molnár Krekity Olga – fellépése és a topolyai Melódia Kamarazenekar tette még színesebbé a rendezvényt.

Január 22-én, hétfőn 19 órai kezdettel a Művelődési Ház színháztermében Történelmi kalandozás címmel tartanak ünnepi műsort, melynek során az ARGARO együttes – Jónás Gabriella, Miklenovics Aranka, Szabó Róbert és Torok Orsolya – versekben és dalokban elbeszélve a magyar történelem sorsfordító, meghatározó pillanatait, a nagy történelmi fordulópontokat érintve jut el az időben napjainkig.

Török Noémi bácsfeketehegyi népdalénekes somogyi népdalokat adott elő

 

Forrás: Magyar Szó