Népdaléneklés és környezetvédelem

Beregszász Hírek

Népdaléneklési verseny és környezetvédelmi vetélkedő a KMPSZ szervezésében

Az „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyt és a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny területi fordulóját rendezték meg március 19-én a Rákóczi-főiskolán.
A népdaléneklési rendezvényt a BorzsaVári zenekar előadása nyitotta meg. A versenyzőket és a vendégeket Berki Károly, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség irodavezetője köszöntötte. Elmondta, hogy a népdaléneklő versenyt legelőször a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskolában tartották, majd a nagyszőlősi Perényi-kastélyban, ahol Bartók Béla az első koncertjét adta. A verseny népszerűsége miatt idővel a szervezők úgy látták, hogy a magyarság egyik szimbolikus intézménye, a beregszászi főiskola méltó és megfelelő helyszíne lenne ennek az eseménynek. Kultúránk fontos része a népdal, melyben benne vannak érzelmeink és egész magyar világunk. A cél az, hogy a magyarság hagyományai tovább öröklődjenek nemzedékről nemzedékre.

97319_3
A zsűri tagjai ezúttal is ismert és elismert szakemberek, népzenészek voltak: Pál Lajos, volt főiskolai tanár, az Aszódi Podmaniczky Művészeti Iskola oktatója, Pál Lajosné Jancsó Katalin, zongora- és szolfézstanár, Pál Eszter népdalénekes, zenetanár, Kepics Andzselika, a Beregszászi Művészeti Iskola oktatója, Tündik Tamás, a budaörsi Szélrózsa néptáncegyüttes vezetője és a Gyepűk Népe Alapítvány kuratóriumi elnöke.
A környezetvédelmi csapatverseny résztvevőit szintén Berki Károly köszöntötte. Megemlítette, hogy saját környezetünk ismerete, védelme nagyon fontos, és hogy ez a tudás elválaszthatatlan a mindennapoktól. A kisdiákokat Kohut Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Biológia és Kémia Tanszékének tanára, a vetélkedő főszervezője koordinálta.
A versenyek eredményeit a KMPSZ honlapján (kmpsz.uz.ua) tekinthetik meg az érdeklődők.