Nemzetközi megállapodás Bezdánban

F. Cirkl Zsuzsa Bezdán Hírek

Határon átnyúló együttműködési megállapodást írt alá a belgrádi 4SE és az úgyszintén fővárosi Duna, az együttműködés folyója fórum, Mohácsról a helyi önkormányzat, a Maximál kajak-klub és az Evezősök Klubja, a bajai Spartacus és a találkozó házigazdája, a bezdáni Duna kajak-klub. A bezdáni kajakosok telephelyén köttetett szerződés a Víz Csöppek Mozgalomhoz való csatlakozást szolgálja, és a Duna-stratégia részeként Európa kék szalagjának, illetve a folyó partján fellelhető természeti szépségeknek, valamint ember alkotta értékeknek a közös megóvását, azaz a bennük rejlő lehetőségek kihasználását célozza. Nem kétséges, az együttműködési megállapodásnak anyagi vonzata is van, hiszen mostantól a partnerek közös pályázatírással próbálják meg előteremteni a szerteágazó tervek megvalósításához szükséges pénzügyi hátteret.

Az együttműködést kezdeményező Pándi László, a budapesti székhelyű Duna-régió Vízi Turisztikai Szövetség alelnöke egyebek közt elmondta, a Víz Csöppek mozgalom 2013-ban alakult, s most, Bezdánban lépte át tulajdonképp Magyarország határát, mégpedig Szerbiába, ahol a Duna hossza csaknem eléri a 600 kilométert. Az alapvető elképzelés az, hogy határoktól mentesen lehessen közlekedni a Duna-völgyben, vagyis kishatár-forgalomként a kajakosok, evezősök átevezhessenek Bezdánba Mohácsról, illetve vissza. A partnerek azt remélik, hogy a Víz Csöppek Mozgalom legkésőbb 2017-ig új „csöppek”, vagyis új partnerek bekapcsolódása révén eljut a Duna-deltáig.

– Nagy reményekkel fogadtuk a kezdeményezést, és külön örülünk annak, hogy e kis közösség, a bezdáni kajak-klub kapocs lehet a magyar-szerb határon átívelő kapcsolatteremtés és tartás terén. Úgy vélem, a nemzetközi együttműködés erősítése nagyon fontos, mind a turizmus és a hozzá kapcsolódó gazdasági ágazatok, mind a kultúra és a sport terén. Számunkra kiemelt célkitűzés minél messzebb terjeszteni e most született barátságot, és ennek során megmozgatni, vízre vinni a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt – nyilatkozta Tibor Levente, a bezdáni Duna kajak-klub vezetőségi tagja, a találkozó egyik házigazdája.

Karanović Edit, a Magyar Tudományos Akadémia külhoni tagja, a Duna, az együttműködés folyója nemzetközi tudományos fórum elnöke Belgrádból érkezett. Mint mondta, az általa képviselt szervezet huszonöt éve alakult annak érdekében, hogy a természet- és környezetvédelmi elvárásokat szem előtt tartva a korábbinál hatékonyabban kihasználják a Duna páratlanul értékes térségét a folyó teljes hosszán.

– Az elképzeléseinket kizárólag projektumok révén valósíthatjuk meg, ehhez pedig rendkívül fontos a nemzetközi összefogás s együttműködés. Természetesen, számunkra kiemelten fontos a magyarországi kapcsolat, hiszen e szomszéd országból folyik be hozzánk a Duna. A Víz Csöppek Mozgalom a folyó mentén olyan regionális bázisokat, telephelyeket hoz létre, ahol együttműködnek a környezetvédők, a sportolók, a turizmusban érdekeltek. A bezdáni az első, s ennél fogva igen fontos szerepe van. Terveink szerint az elkövetkező időszakban Bezdántól lefelé még huszonöt ilyen telephelyet szándékozunk kialakítani. Zimonyban már körvonalazódik, ott egy vállalkozó befektetőként állt az ügy mellé, és természetesen hamarosan a szerb-horvát határon is szándékozunk egy hasonló bázist létesíteni – hallottuk Karanović Edittől.

A bezdáni kajak-klub máris gyümölcsözőnek mondhatja az épp, hogy létrejött kapcsolatot, ugyanis a Víz Csöppek Mozgalom nevében Horváth Csaba, Magyarország olimpiai érmes kajakosa két dora-kenut adományozott a Duna klubnak.

 

Forrás: VajdaságMA