Nemzetközi Környezetbarát Alkotói Találkozó

Óbecse Kiemelt cikk

Az Ökobecse Polgári Egyesület és a PSMK Szivárvány festőcsoportjának szervezésében idén, okotóber 6-án, IV. alkalmmal került sor az esemény megrendezésére. Helyszínül ismét az óbecsei Than Emlékház szolgált. Az előző években készült alkotások egy részéből alkalmi kiállítás volt összeállítva, melyet a résztvevők megcsodálhattak és akár egy – egy kép láttán inspirálódhattak is.

Az alkotótábor jellegetessége, hogy különféle festészeti technikával és egyedi, saját stílussal készítik alkotásaikat újrahasznosított papíralapra az alkotók. A papíralap elkészítése egy hosszadalmas folyamat, ezért ezt már előzőleg elkészítették az Ökobecse műhelymunkáin. A festőknek volt lehetőségük természetes alapanyagokból készült festékeket is kirpóbálni, mint pl. a diópác, céklalé stb. A szervezők és a résztvevők ilyen módon szeretnék felhívni a figyelmet a környezetünk megóvásának fontosságára.

Az idén már több mint 100 résztvevője volt a találkozónak. Alkotók mellett voltak még fafaragók, üvegfestők és más kézimunkás csoportok is. Vajdaság területén ez a legnépesebb ilyen jellegű talákozó. A magyarországi vendégek mellett Pécs, Szeged és Tiszaalpár, a következő településekről voltak még résztvevők: Nagybecskerek, Muzslya, Lukácsfalva, Újvidék, Péterréve, Topolya, Verbász, Szabadka, Kanizsa, Kispiac, Nagykikinda, Bácsföldvár, Felsőhegy, Dombó és Óbecse. A vendégeknek alkalmuk volt megtekinte Óbecse városközpont jellegzetességeit.

Az alkotás mellett a társalgáson és kapcsolatteremtésen volt a fő hangsúly, valamint lehetőség volt arra is, hogy megfigyelhessék, majd kipróbálhassák egymás festészeti technikáját is.

A szervezők köszönik szépen az óbecsei önkormányzat, valamint az adományozók támogatását.

Az Ökobecse Polgári egyesület több éve sikeres együttműködést folytat a pécsi Tudatosan a Környezetünkért Egyesülettel. Sikeres NEA pályázatának köszönhetően a találkozón elkészített alkotásokat jövő év februárjában a Pepita Közösségi Téren, Pécsett fogják kiállítani. A szervezők ily módon is próbálják népszerűsíteni a helyi alkotókat.

 

Forrás: Délvidéki Civil Portál