Négy határon át vetélkedő-felvidéki csapatok

Felvidék Emberek

A Kárpát-medencei interaktív honismereti vetélkedőben véget ért a három fordulóból álló válogató. A külhoni magyar általános iskolák tanulói számára meghirdetett versenybe húsz felvidéki csapat jelentkezett: Almágy, Bátka, Búcs, Csicsó, Dunaszerdahely, Felsőszeli, Felsőszeli – Határtalanok, Gúta, Hetény, Ipolyvarbó, Jóka, Lég, Nagykapos, Nagymegyer, Nagymegyer – Mátyás, Nyárasd, Pelsőc, Vágfarkasd, Vásárút, Vásárút – Tündérrózsák.

A Négy határon át vetélkedő négy külhoni régióban zajlik (Erdély, Felvidék, Muravidék, Vajdaság), azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai a Kárpát-medencei döntőn mérik össze tudásukat. A döntőt Magyarországon tartják 2019 áprilisában.

Értékeink megismerése a cél

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság közösen hirdették meg a honismereti vetélkedőt, amelyet a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért állítottak össze. A céljuk az volt, hogy a fiatalok megismerjék a határon túli magyar értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket.

Online kvízjáték és kreatív gyűjtőmunka  

A válogató három fordulójában először egy virtuális feladatlapot kellett megoldaniuk, amelyben a négy régió értékeihez kapcsolódtak a kérdések. A második fordulóban egy időkorlátos online kvízjáték feladatsorával kellett megbirkózniuk. A harmadik forduló már igazi kreatív gyűjtőmunka volt: Olyan helyi értékeket kellett feldolgozniuk, amelyek még nincsenek benne az értéktárakban. A felvidéki regionális döntő március 22-én lesz Nagymegyeren, ahol a csapatok előadást tartanak majd eddigi munkájukról.

A versenybe három diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkezhettek. A sikeres regisztrációhoz ki kellett találni egy fantázianevet a csapatnak, meg kellett írni egy izgalmas bemutatkozót és fel kell tölteni egy csapatfotót.

https://www.facebook.com/4hataronat/

Aktív szurkolók

A csapatok előrejutását a „Drukkerek játéka” is segítette. A szurkolók egy online feladatsor sikeres megoldásával pontokat szerezhettek a kedvenc csapatuknak. A felvidékieket nagyon sok, körülbelül 6700 drukker segítette a regionális döntőbe. A drukkerjáték nem titkolt célja a vetélkedő és az értéktárak népszerűsítése volt. A Felvidéki értéktárba a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján tekinthetnek be az érdeklődők.

Forrás: Szabados Kati, Ma7

https://ma7.sk/kozelet/oktatas/a-negy-hataron-at-vetelkedo-felvideki-csapatai-sikeresek-voltak-a-valogaton-kepgaleria