Négy éve alakultak a szakcsoportok

Horvátországi Magyar Napló Grbavác Kiemelt cikk

GRBAVÁC

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége 2003-ban alakult. A Grbavácon működő egyesület legfontosabb célja a magyar kultúra és néphagyományok ápolása, valamint a nemzeti öntudat megőrzése.

A Grubišno Polje-i MK tizennégy éves működése során egy erős közösséggé nőte ki magát. A közösség a MESZ támogatásával 2008-ban jutott székhelyhez, amely azóta az egyesület tevékenységeinek ad otthont, s amely a vidéken élő magyarság kulturális központjává vált. A lakóépületben egy néprajzi kiállítást rendeztek be, amely a vidéken élő magyarság tárgyi kultúráját hivatott bemutatni. Az egyesület keretein belül nagyon aktív a hagyományőrzés, számos helybéli népszokás újjáéledésének ad lehetőséget a grbaváci Magyar Ház, kezdve a disznótortól, a tollfosztón át, a vallási ünnepek szokásainak ápolásáig.

2013-ban az egyesület kereteiben megalapították az énekkart, a felnőtt- és gyermek tánccsoportot, valamint a tambura zenekart.

Négy évvel ezelőtt indult a szakcsoportok munkája. Mivel egyesületünkben gyerekek, ifjak és felnőttek is vannak, úgy gondoltuk mindenkinek lehetőséget adunk, ezért énekkart, gyermek- és felnőtt tánccsoportot és egy zenekart is alapítottunk. A négy év alatt valóban nagyon sokat dolgoztunk, nagyon sok új kapcsolatra tettünk szert és rengeteget tanultunk – mondta el lapunknak Slađana Biloš, a szakcsoportok vezetője.

Ezt, a számunkra igen fontos évfordulót egy próba alkalmával ünnepeltük meg. A Magyar Házban találkoztunk a tagokkal, megtartottuk a próbánkat, majd egy közös vacsorával ünnepeltük ezt a négy évet. Felelevenítettük a szép emlékeket, a fellépéseket, az utazásokat – mondta a vezető.

Kezdetben nagyon nehéz volt. Csoportjainknak nem volt népviselete, az énekkarnak sem volt egyenruhája. A tánccsoport részére a faluban találtunk néhány darabot, amiből összeállítottuk a táncos ruhát, de a sellyei barátaink is sokat segítettek, az ottani tánccsoporttól is kaptunk viseleteket. Később tudtunk csak viseleteket varratni, lassan-lassan vásároltuk az anyagokat és varratuk a ruhákat. Most már egyforma öltözetben táncolunk, sikerült csizmákat vásárolnunk, így most teljes a felszerelés. Ami a próbákat illeti, rendszeresek vagyunk, van, hogy heti három alkalommal is találkozunk. A csapat már annyira összeszokott, hogy igazából egy nagycsaládnak tekintjük magunkat– tette hozzá Slađana.

A négy év alatt a szakcsoportok repertoárja egyre csak nőtt. A vezető elmondta, az énekkar számtalan dalt tanult a megalakulás óta, őket a tamburazenekar kíséri minden fellépésen, a két tánccsoport összesen tíz koreográfiával büszkélkedhet. Ezeket a koreográfiákat szakemberek segítségével tanulták be.

Az elmúlt évek során szakcsoportjaink több mint 160 alkalommal mutatkoztak be. Azt hiszem, ez egy nagyszerű eredmény! Örömmel tölt el, hogy mindenki szívesen jár a próbákra, és a szakcsoportokhoz egyre többen csatlakoznak. Minden fellépésnek nagyon örülünk, a programunk természetesen egész évben rendkívül sűrű. A nyár folyamán is vár ránk néhány fellépés – tudtuk meg Slađanatól.

Az est folyamán a szakcsoportok vezetője mellett Horvát Pavle, a Grubišno Polje-i MK elnöke is szólt a tagsághoz. Az elnök elmondta, rendkívül büszke minden tagra, hiszen szívvel-lélekkel énekelnek, zenélnek és táncolnak.

M.LJ.