Nagyapáink örökségét viszik tovább…

gomorilap.sk Rozsnyó Hírek

Nagyapáink örökségét viszik tovább a néptáncos gyerekek

rozsnyo1

A dernői néptánccsoportok ismét teltházas, fergeteges hagyományőrző estet tartottak október második szombatján. A rozsnyói városházán tartott, „Nagyapáink öröksége” című műsorban a házigazda csoportok mellett vendég együttesek is felléptek, felvillantva régiónk népművészetének sokszínűségét.

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő esemény első részében – közös rövid bemutatkozás után – a vendégek csoportok, előadók léptek színpadra. Remek, kiforrott műsort adott a füleki Rakonca néptáncegyüttes, bemutatkozott az Új Gömör néptánccsoport Rimaszombatból, fellépett a várhosszúréti Kék Nefelejcs népdalkör, valamint a rozsnyói Haviar folklórcsoport, akik különféle fesztiválokon, rendezvényeken gyakran szerepelnek együtt a dernői néptáncosokkal. A tornaljai dudásokat Pusko Gábor képviselte duda muzsikájával, Dendis Izabella népdalokkal, a borzovai Mezei házaspár pedig történetmeséléssel és énekkel szerepelt a műsorban.

A rendezvény második részében a dernői néptánccsoportok következtek, a legkisebbekből álló Napraforgó Gyermek Néptáncegyüttes, az alsó tagozatos korcsoport, a  Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes, az ifik, vagyis a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes és természetesen a felnőtt csoport, a Borostyán Néptáncegyüttes. A programot még élvezetesebbé tette, hogy a salgótarjáni Garaboly zenekar élőben kísérte a táncos produkciókat és az éjszakába nyúló táncházban is ők húzták a talpalávalót. Mint a néptánccsoportok vezetője, Icso Valéria elmondta, a négy csoportban több mint 80 táncos próbál heti egy, illetve két alkalommal, számtalan fellépésnek, meghívásnak tesznek eleget és a több, mint tíz éve működő együttes megérdemli, hogy végre saját próbaterme legyen. A mostani esten belépőkből, támogatásból befolyt több mint kétezer eurót ennek a teremnek a felújítására, berendezésére, technika vásárlására szeretnék felhasználni és a helyiséget a tervek szerint novembertől vehetik majd birtokba a táncosok.

Ahogy az már a dernői néptáncegyüttesek estében megszokott, a városháza színházterme zsúfolásig megtelt és a közönség ezúttal sem csalódott a produkciókban. Valamennyi néptánccsoport szívét-lelkét beleadta az előadásba, a táncosok és persze vezetőik kitartó munkájának, lelkesedésének eredménye egy többórás, jól megszerkesztett, élvezetes műsor volt. Nagyapáink öröksége jó kezekben van – a gyerekek és fiatalok érdeklődése a néphagyományok iránt, a csoportok dinamikus fejlődése és az elhivatott vezetők szárnyai alatt dolgozó nagy számú utánpótlás biztosíthatja ennek az évtizedes múltú együttesnek az ígéretes jövőjét.

Forrás: gomorilap.sk