Mosolyt csalnak a kis betegek arcára

Zenta Kiemelt cikk

Játékos foglalkozások a Zentai Közkórház gyermekosztályán

A zentai Gyermekbarátok Egyesülete két évvel ezelőtt indította el a Vidám Kórház elnevezésű projektumát, amelynek keretében a gyermekjogok világnapja alkalmából is játékos foglalkozásokat tartottak a kórház gyermekosztályán. A civil szervezet aktivistái apró ajándékokkal is kedveskedtek a lábadozó gyermekeknek.

– A kezdetekben a zentai gyermekbarátokhoz csatlakozó fiatalok csaltak mosolyt a kis betegek arcára – nyilatkozta lapunknak Pejin Teréz, a Gyermekbarátok Egyesületének elnöke, aki hozzátette, hogy a látogatások gyakorisága ugyan némiképpen csökkent, ettől függetlenül a program folytonosságára törekednek az egyesületen belül.

A középiskolások a projektum indulásakor hetente több alkalommal is ellátogattak a kórházba, de miután elkezdték a felsőfokú tanulmányaikat, a vizitek száma csökkent, most pedig utánpótlás híján az egyesület idősebb tagjai látogatnak ki a kis betegekhez, hogy játsszanak velük, kézműves-foglalkozásokat tartsanak, vagy éppen mesét, illetve rajzfilmeket vetítsenek le nekik, aminek köszönhetően a gyerkőcök, ha rövid időre is, de megfeledkeznek arról, hogy hol is vannak.

Pejin Teréz elmondta, hogy az ünnepek közeledtével több alkalommal is ellátogatnak a kórházba, s a gyermekosztály mellett a rehabilitációs osztályra is betérnek, karácsonykor pedig az egész kórházat bejárják, hogy némi örömet lopjanak a többi beteg szívébe is. A Gyermekbarátok Egyesületének elnöke megemlítette azt is, hogy várják a szervezet tevékenységéhez szívesen csatlakozó fiatalok jelentkezését.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989. november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, azóta ezt a napot a gyermeki jogok világnapjaként tartjuk számon. 2014-ben az Eurochild és az UNICEF közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben a gyerekek jogvédelmének fontosságára hívták fel az Európai Parlament tagjainak a figyelmét. A gyermeki jogok kiáltványa, amelyet 14 nemzetközi és európai gyermekjogi szervezet írt alá, felszólítja az Európai Parlamentet: használja ki jogalkotói és költségvetési kapacitásait a gyerekek érdekében. Felhívja a parlament tagjainak figyelmét továbbá arra is, hogy helyezzék előtérbe a gyerekeket az EU politikájában, finanszírozásában és törvényhozásában, az EU gyerekekkel kapcsolatos intézkedéseit pedig vessék alá szisztematikus felméréseknek.

gyermekbaratok

Forrás: Magyar Szó