Mohácsi busójáráson a pélmonostoriak

Horvátországi Magyar Napló Mohács Kiemelt cikk

Február 11-én Mohácson kezdetét vették a farsangvégi programsorozat eseményei. A pélmonostori Talicska Néptáncegyüttes visszajáró fellépője ennek a rendezvénynek.

A pélmonostori Talicska Néptáncegyüttes szinte fennállása óta, az elmúlt 19 évben minden évben résztvevője a mohácsi busójárás eseményeinek. Pélmonostor és Mohács testvértelepülési kapcsolata is okot ad a rendszeres meghívásra, s így a Talicska táncosain kívül a pélmonostori horvát és szerb kultúregyesületek tánccsoportjai is részt vettek a február 11-i programokban. Idén is két fellépést valósítottak meg a nap folyamán a táncosok. Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő eseményre nem csak Horvátországból, hanem az egész Kárpát-medence magyarok lakta régióiból is érkeztek fellépő csoportok.

– Ez a rendezvény immár egyfajta találkozási ponttá nőtte ki magát. Itt tudunk évről-évre találkozni más vidékekről érkező baráti tánccsoportokkal, zenekarokkal, akikkel az évek folyamán más fesztiválokon, vendégszerepléseken is találkozunk. Ilyen például csantavéri Mendicus Tamburazenekar, akikkel már több közös produkciót, vendégszereplést is megvalósítottunk az elmúlt évek folyamán. – hallottuk Ágh Izabellától a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület elnökétől.