Minden nemzetnek van helye Kárpátalján

Ungvár Emberek

„Minden nemzetnek van helye Kárpátalján” – Sajtótájékoztatót adott dr. Grezsa István és Pál István Szalonna

A koncert előtt dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért felelős kormánybiztosa és Pál István Szalonna közös sajtóértekezletet tartott, melyen mindketten kiemelték a népzene jelentőségét. „Ez a koncertsorozat a kultúra ünnepe, különösen azért, mert több népet egyesít – mondta a kormánybiztos. –Hiszen Magyarország egyik legjobb népzenei együttese ruszin, ukrán és román népzenészekkel játszik együtt. Kárpátalján több mint 100 éves hagyománya van a népzenének. Még Kodály Zoltán, Bartha Dénes észrevette annak értékét, gyűjtötték és visszatanították. A népzene egy nemzet legjellemzőbb tulajdonsága. Olyan területen pedig, ahol több nemzetiség él együtt, azok egymást gazdagítják. Ez a turné egyfajta kísérlet arra, hogy újra felismerjék egymás népzenei értékeit.”

Pál István céljaikról beszélve így fogalmazott: „Szerettük volna felhívni az emberek figyelmét arra, hogy minden nemzetnek van helye Kárpátalján, és ezek a népek tudnak egymásnak kezet nyújtani. Fontos, hogy a népek otthon őrizzék meg a zenéjüket. A koncerttel elsősorban a ruszin, az ukrán és a román népzene azon kárpátaljai mesterei előtt tisztelgek, akiktől a técsői vagy aknaszlatinai otthonukban elleshettem a művészetüket.” Arra a kérdésre, hogy mennyi időt vett igénybe a felkészülés, a zenész elmondta, hogy gyakorlatilag ötéves kora óta foglalkozik népzenével. Ennyi idős volt, amikor édesapja, Pál Lajos először elvitte magával a gyűjtőútra. Megjegyezte, hogy mostanára érett meg a hosszú évek munkája, most ért oda, hogy visszatanítsa ezeket a zenéket. A folyamat nemcsak időben, de térben is tág. Amikor a munkácsi zsidó rabbit kereste, kiderült, hogy már 15 éve Amerikában él. Így Brooklynba utazott, és ott rögzítette az egyik zsidó imádságot. Nagy örömére szolgál az is, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a népzene, a néptánc. Budapesten napjainkban is találni táncházakat. Beregszászban 200 pedagógusnak tanítanak népzenét.

A jövőt illetően a zenekarvezető elmondta, hogy két irányban szeretnék folytatni útjukat: a hágó túlsó peremére vinnék el a népzenét, illetve az iskolákba, ahol nemcsak zenélnének, de mesélnének is a gyerekeknek a nemzetiségek történelméről.
A kormánybiztos az anyaország további támogatásáról biztosította a zenészeket, és elmondta, Magyarország büszke arra, hogy részt vesz ebben a programban, s ez a turné egyfajta erőgyűjtés egy nagy munkához.
A sajtótájékoztatót követően a nézők a magyar, a ruszin, a román, a zsidó és a cigány népdalok és néptáncok világába kaptak betekintést a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadáson. A közönség számára leírhatatlan élmény volt a közel másfél órás koncert, a zenészek pedig hozták a formájukat: szakadt a vonó húrja…

Forrás: karpatalja.ma