Mesés játéktábor Oromon

Orom Vezércikk

Lovaskocsikázás, sínbuszozás, kertészkedés, főzőcskézés Paskó atyával, rengeteg rajzolás, közös játékok: megannyi móka és önfeledt pillanat várta a gyerekeket — alsósokat és óvodásokat, illetve pöttömöket — a hagyományos oromi játék- és mesetáborban.

Gyerekzsivaj töltötte meg az oromi tájházat, mely a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében megrendezett, háromnapos napközis tábornak adott otthont a múlt hét első felében. Feleslegesen aggódtam, hogy az első nap végéhez közeledve a gyerekeknek még nem akad sok mesélnivalójuk arról, milyen élményekkel gazdagodtak a bejárós táborban. Éppen önfeledten játszottak a szabadban, amíg várták, hogy megkezdődjön a nap egyik várva várt kalandját ígérő programja: a lovaskocsikázás. Amikor a táborszervező és -vezető Kádár Judit körbekérdezősködött, ki szeretné elmondani, milyen napja volt, és mi vár még rá, pillanatok alatt egy nagyobb csoport vett körül, mindenki nyilatkozni készült. Íme, mit mondtak a táborlakók!


Beszélgetőtársaim

Rontó Hanna szabadkai nyolcéves: — Az oromi mamánál töltöm a szünidőt, ebben a táborban pedig először járok, és nagyon élvezem. Játszottunk, fogócskáztunk, bújócskáztunk, hintáztunk, mászókáztunk, csúszdáztunk. A lovaskocsizást nagyon várom, hiszen imádom a lovakat.

Bálint Flóra oromhegyesi ötéves: — Apa hozott reggel a táborba. Itt minden tetszik nekem. Ettünk kiflit, pizzát, rajzoltunk, színeztünk királyságot (ez a Sakkpalota program — magyarázza kérdésemre a házigazda). Sakkozni is tudok, az oromi mamánál szoktunk, egyszer a fekete, egyszer pedig a fehér vagyok, és már nyertem is.


Mesetáboros csoportkép

Pósa Júlia oromi tízéves: — Tavalyelőtt jártam először ebben a táborban, akkor nem voltam itt teljes táboridő alatt, mert a családdal nyaralni mentünk. A sok foglalkozás, játék, kreatívkodás hoz vissza ide. Szeretem a kreatív tevékenységeket: festek, gyurmából figurákat készítek. A szünidőre is ezt tervezem, meg sok-sok fürdést, a régi tankönyvek kitöltését, vagyis megcsinálom azokat a feladatokat, amelyeket nem oldottuk meg az iskolában. Nagyon várom, hogy menjünk Paskó atyához főzni, tavalyelőtt panzerottit készítettünk, és a lovaskocsikázás is nagyon jó lesz.

Gulyás Adél magyarkanizsai hétéves: — Ez az első táborom, nagyon jól érzem magam. Az tetszett a legjobban, amikor a szép rajzokat készítettük a tengerről. Imádom a lovakat!


Indulásra készen

Körmöci Erik kilencéves: — Tavaly volt az első évem ebben a táborban, akkor elmentünk busszal Kelebiára, nagyon sokat fociztunk, társasjátékoztunk, az a legjobb tavalyi emlékem! Az idén a sínbuszozás lesz a kedvencem, még soha nem utaztam sínbusszal!

Pósa Dávid kilencéves: — Nagyon várom a lovaskocsikázást. Az egész szünidőnek nagyon örülök, várom az osztálytársam szülinapját is, mely a nyáron lesz. Nagyon szeretek focizni, ma is sokat fociztunk, tetszett az is, amikor a tengerpartról festettünk.


Indulásra készen

Juhász Noémi kilencéves: — Nagyon szépen ki lehetett dolgozni a rajzokat, mindenkié olyan gyönyörű lett, megdicsérte a rajztanárnő. A közös játszás is nagyon tetszett, meg hogy szabadidőnk is volt. Hát még az uzsonna: pizza, kifli, víz, almaszörp, minden nagyon finom volt. Ha ajánlhatom bárkinek is ezt a tábort, akkor mindenkinek elmondom, hogy ez a legjobb tábor nekem.

Magosi Írisz kilencéves: — Itt van a nagy tesóm, Magosi Jázmin is ebben a táborban, aki tizenegy éves. Négy-öt éve visszajárunk, csak tavaly nem voltunk. Jó a társaság, meg mindig van kézműveskedés, amit nagyon szeretek. Van egy kishúgom, aki most lesz hároméves, úgy beszéltük meg, őt is elhozzák majd egy rövid időre erre a jó helyre.


Csodálatos alkotások készültek a tengerről

— Az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület már sokadik alkalommal rendezi meg a játék- és mesetábort — nyilatkozta Kádár Judit szervező. — Az én gyerekeim még kicsik voltak, amikor itt táboroztak, az egyik most már huszonhárom, a másik tizenkilenc éves. A tábor fő helyszíne mindig az oromi tájház. Ebben az évben 32 kisgyerek jelentkezett, a korosztály vegyes, vannak négyévesek, alsósok, óvodások. Nagyon szép színes programmal várjuk őket. Az első nap arról szólt, hogy Polgár Judit magyar sakkozónak köszönhetően a gyerekek megismerkedtek a Sakkpalota programmal, mellyel itt Vajdaságban Rózsa Zsombor foglalkozik. Egy kis ízelítőt kaptak ezekből a játékokból. Készítettünk mandalát, képzeletben elutaztunk a tengerpartra, gyönyörű szép nyári képet festettek, lovaskocsikáztunk. Elmegyünk az oromi kilátóhoz, egy fiatalemberhez, Karácsonyi Krisztiánhoz, aki ügyesen, szorgalmasan foglalkozik konyhakerti növények termesztésével. A második napon különféle ügyességi, képesség- és személyiségfejlesztő játékok szerepelnek a délelőtti programban, délután pedig elutazunk sínbusszal Zentára, meglátogatjuk a városi könyvtárat, sétálunk a Tisza-parton, és felkeressük a kézművescsokoládé-műhelyt. Az utolsó napon pedig Paskó Csaba kelebiai plébánoshoz utazunk. Már hagyományosnak tekinthető, hogy együtt főzünk az atya konyháján dolgozó nénikkel. Ez a harmadik nap is valójában a szabad, önfeledt játékról szól. Vannak évek, amikor a játék, máskor a mesék vannak többségben. Az idén a könyvtárlátogatással irányítjuk rá a figyelmet arra, hogy nagyon fontos olvasni, képzeletben együtt ellátogatni a mesék birodalmába, ez ugyanis elengedhetetlen a szép, pontos beszédhez, a gondolataink kifejezéséhez. Arra is törekszünk, hogy a gyerekek maguk is beszéljenek, minél többet, hogy a kis fantáziájukat megmozgassuk, bármilyen játékkal. Vannak kolléganőim, akik segítenek, az idén Kakas Daniella hitoktató, Šćekić Tijana képzőművészet szakos tanár és a fia, van egy régi kis tanítványom, Papp Izolda, akire szintén számíthatok, valamint a lányom, Kádár Kata. Az iskolával is nagyon szépen együttműködünk, a helyi Arany János Általános Iskola gondoskodik a szükséges eszközökről. A tábor legnagyobb támogatói a szülők, de az önkormányzat is hozzájárul valamennyivel a megszervezéséhez, és Orom Helyi Közösségére is számíthatunk minden évben.

Mire ez az írás az olvasóinkhoz kerül, az oromi tájházban véget ért a játék- és mesetábor, a gyerekzsivaj azonban nem szűnt meg, hiszen a héten kezdődött és július 16-áig tart a X. Süti-főzi Tábor 11 gyerekkel, a Varázsfalatok Egyesület szervezésében. A Zengő Kézműves-egyesület rendezésében pedig július 20-án, kedden, 15 órakor kezdődik a Zengő Kézműves-bejárótábor, mely július 24-én, szombaton, 17 órakor kiállítással zárul. Erre még lehet jelentkezni!

Forrás: Hét  Nap