Mesékben a megoldás

Oriskó Renáta Emberek

A meseterápia gyermeki lélekre gyakorolt pozitív hatása bizonyított. Beszélgetés Kantner Évával.

J. J. Abrams filmrendező, forgatókönyvíró azt mondja: „A mese gyógyít, szórakoztat, mert örök”. Ki ne emlékezne gyerekkora kedvenc meséire, amelyek megnyugtattak, felkeltették a kíváncsiságunkat, érdeklődésünket, amiktől szárnyalt a fantázia vagy épp könnyebben ment az elalvás. Aztán ahogy felnövünk, a mesekönyvek a polcra kerülnek, nem lapozgatjuk azokat, pedig a mesék választ adnak minden olyan kérdésre és problémára, amelyekkel a mindennapjainkban szembesülünk. Talán ha gyerekkorunkban szakavatott kezek között ismerkedtünk volna a mesékkel, felnőttkorunkban is gyakrabban lapoznánk fel egy-egy mesekönyvet megoldás után kutatva?

mesekbenamegoldas1
A képen Kantner Éva

A meseterápia ma már elterjedt, a mese gyermeki lélekre gyakorolt pozitív hatásai pedig bizonyítottak. Többek között erről, a Kincskereső meseterápiás módszerről és a Dunaszerdahelyen és környékén működő mesecsoportról beszélgettem Kantner Éva pszichológussal.

Miért éppen erre a területre, a mesék világára esett a választásod?

Pszichológusként tudom, mennyire fontos az érzelmek kifejezése, mennyire fontos azt fejleszteni már kisgyerekkortól kezdve, illetve kamaszokkal foglalkozva azt is látom, mennyi problémát okozhat ennek hiánya. A Kincskereső meseterápiás módszer elsajátítása után döntöttem a mesecsoport megalakítása mellett, hiszen a foglalkozások lehetőséget adnak arra is, hogy felszínre hozzuk a bennünk lévő érzelmeket.

mesekbenamegoldas2
Hogyan zajlik egy foglalkozás?

Minden találkozón egy-egy mesét dolgozunk fel. A foglalkozás három részre osztható. Az első rész egyfajta elcsendesedés, ráhangolódás beszélgetéssel, mozgásos vagy társasjátékkal. Ez segíti a gyerekek fantáziájának beindítását, a mesére, a foglalkozásra hangolódásukat. Ezt követi a mese és az alkotás. A tapasztalat azt mutatja, elmesélni, fejből mondani hatékonyabb, mint felolvasni. A befogadást még inkább elősegíti, ha képekkel is szemléltetem a történetet. Az alkotás során a gyerekek feldolgozzák a mesét, színezőkkel megrajzolnak egy jelenetet, festenek vagy épp képekből kollázst készítenek. Az utolsó rész pedig egy levezető szakasz szintén játék formájában.

Egy szakember mit szűr le a rajzokból?

Az alkotás során nem a művészi rajz a fontos, hiszen a gyerekek úgyis elmesélik, mit jelent számukra a rajz. Elsősorban arra figyelek, hogy milyen színeket használ a gyermek, illetve melyik jelenetet emeli ki a meséből és dolgozza fel. Hiszen a gyerekek, akár a felnőttek, szintén találkoznak problémákkal, olyan helyzetekkel, amelyek számukra ismeretlenek. A mesékben pedig mindig ott van a megoldás, csak meg kell tanítani, rá kell világítani erre a gyerekeket.

mesekbenamegoldas0
Tehát a foglalkozás célja egyrészt a problémamegoldó-készség fejlesztése. Ezenkívül mi mindenben segít még a meseterápia?

A mesecsoportos foglalkozásokon nagy szerep jut az érzelmeknek. Segít felszínre hozni azokat, hiszen a gyermek saját érzelemvilága, a benne lévő ki nem mondott belső töltések jelennek meg a rajzokon. Éppen ezért fejleszti az érzelmi intelligenciát, a fantáziát, növeli az önbizalmat, a toleranciát, az empátiát, emellett oldja a szorongást, segíti az együttműködést. Hiszen a gyerekek megtanulnak csoportosan dolgozni és egymásra figyelni.

Jelenleg hol működik meseterápiás csoport és kiknek ajánlott?

Bakán az óvodában tartok foglalkozásokat, illetve márciusban Dunaszerdahelyen is indul egy mesecsoport, 9-12 éves gyerekeknek. A foglalkozás már 4 éves kortól ajánlott. A kicsiknek egy órás, iskolásoknak másfél, az ideális létszám pedig 3-4. A színes ceruzákon, festékeken, ecseteken kívül előkerülnek társasjátékok is, mint A magyar népmesék társasjáték, ami játékos formában kalauzolja el a gyerekeket a mesék világába, Az érzelmek birodalma játék az érzelmi intelligenciát hivatott fejleszteni. A Dixit kártyajáték pedig a fantázia és kreativitás fejlesztését segíti. Az eszközök természetesen biztosítottak a gyerekek számára. Szeretném, ha minél több gyermek nyerne betekintést a mesék varázslatos világába, alkotna, beszélgetne velem, és a mesék segítségével észrevétlenül, játékos módon sikerülne a problémáit megoldani. A mesékben ott rejlik a megoldás, csupán rá kell lelni a kiskapura, és belépni a fantázia világába.

Oriskó Renáta
Forrás: baratno.com
baratno-logo