Meleg közösség támogatása

Hírek

Aláírásgyűjtés indult a meleg közösség támogatásáért

homoszexuálisok polgári házasságának a lehetőségét alkotmányban megtiltani jogi szempontból nem lehetséges – olvasható abban az online petícióban, amely a romániai meleg közösség jogainak a bővítéséért szállt síkra.

A petíció aláírói úgy gondolják, hogy az azonos neműek házasságának tiltása nem prioritás egy olyan országban, ahol a lakosságnak a negyven százaléka szegénységben él, a nők és a családon belüli erőszak kézzelfogható, vagy az egészségügyi rendszer súlyos problémákkal küzd.

A petíciót eddig több mint ezren írták alá, köztük olyan neves romániai személyiségek, mint Tudor Giurgiu filmrendező, Loredana Grozaénekesnő, vagy a két nemzetközileg leginkább ismert popsztár, Inna ésAlexandra Stan. De az aláírók között van Remus Cernea képviselő is, aki már többször benyújtotta a bejegyzett élettársi viszony legalizálásáról szóló törvénytervezetét.

Az online petíciót annak kapcsán indították el, hogy a Koalíció a családért nevű szervezet hétfőn beterjesztette a szenátushoz a polgári melegházasság tiltását alkotmányos szintre emelő kezdeményezését, amelyet több mint három millióan írtak alá.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező szervezet azt szeretné, ha az alaptörvénybe foglalnák, hogy a “család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul.” A Koalíció a családért szervezet a kamionnal szállított, hárommillió támogatói aláírással ellátott kezdeményezés mellett egy 30 méteres levelet is benyújtott, és képviselőik azt nyilatkozták, hogy senki ellen nem irányulnak, hanem a “hagyományos család mellett” állnak ki.

Az alkotmány módosítását a lakosság akkor kérheti, ha legalább 500 ezer, szavazati joggal rendelkező állampolgár aláírását összegyűjtik a megyék legalább feléből, és úgy, hogy minden megyéből legalább 20 ezer aláírást gyűjtsenek. Ugyanakkor kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz.

Romániában ugyanakkor jelenleg sem engedélyezett az egyneműek házassága, mint ahogy a bejegyzett élettársi viszony sem.

Remus Cernea képviselő Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyházak támogatását is élvező szervezet kezdeményezése alkotmányellenes. A képviselő azt írta, hogy a kezdeményezés sérti az alaptörvény 151. cikkelyét, amely azt mondja ki, hogy az alkotmány nem módosítható, ha a javaslat alapvető emberi jogokat sért, ugyanakkor a 148. cikkely szerint az uniós szabályozás felülírja a romániai törvényeket, ha azok szembemennek az uniós szabályokkal.

Az Európai Unió 28 tagállama közül Bulgáriában, Romániában, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Lettországban nincsenek rendezve a melegek jogai. Legutóbb Olaszországban szavazta meg a parlament a melegházasságot. (hírszerk.)

Dátum: 2016. május 26.
Forrás: www.maszol.ro