Megújul a bodrogszerdahelyi kultúrház

Felvidék, Bodrogszerdahely Hírek

Bodrogszerdahelyen a nyár folyamán vette kezdetét a falu központjában álló kultúrház felújítása, amely egy korábbi sikeres pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.

A környezetvédelmi minisztérium által közvetített EU-s projekt keretében újulhat meg a közintézmény, mintegy 372 ezer eurós költségvetésből, amelyhez a településnek 5%-os önrésszel kellett hozzájárulnia. A projekt az épület energetikai korszerűsítését célozza. A munkálatokat igényes adminisztratív feladatok, és a közbeszerzési eljárás lefolytatása előzte meg. Kilenc kivitelező cég közül választotta ki az önkormányzat azt a céget, amely a kivitelezést végzi, és a tervek szerint év végére be is fejezi a munkálatokat.

A projekt keretében megújulnak a nyílászárók, megtörténik a külső falak szigetelése és festése, és teljesen megújul a fűtésrendszer is.

Mento Zoltán polgármester a felújítás körülményeiről hírportálunknak elmondta, hogy a projekt keretében elvégezhető külső felújítást követően nem fejeződnek be a munkálatok a kultúrházban, mert saját, és várható egyéb források bevonásával szeretnék a belső tér felújítását is elvégezni. Az ehhez szükséges 60-80 ezer euró a község költségvetését terhelné, de azzal számolnak, hogy az állam által a koronavírus-járvány idején az önkormányzattól megvont pénzösszeg (mintegy 40 ezer euró) ellenében, kedvezményes, kamatmentes hitelként nyújtandó kompenzációt igénybe vehetik. Bíznak abban is, hogy az állam kompenzálni fogja valamilyen mértékben a vírusjárvány során kialakult helyzet miatt megnövekedett kiadásaikat. Ez nagyban segítené az említett tervek megvalósítását.

A beruházás megtérülését minden bizonnyal segíti majd az intézmény fenntartási költségeinek az új, korszerű fűtésrendszer, és a szigetelés által várható csökkenése, amelynek köszönhetően jelentős energia megtakarításra kerül majd sor.

A község polgármestere úgy nyilatkozott, hogy több halasztható kiadást visszafognak annak érdekében, hogy a költségvetésből ki tudják gazdálkodni a fejlesztések és beruházások önrészét.

A kultúrház felújítása mellett ugyanis szinte egyidejűleg a Vécsey-kastély felújítása is zajlik

(erről korábban már hírt adtunk), ahol jelenleg a községi hivatal székel. Továbbá egy új, többcsaládos lakóház építése is elkezdődik rövidesen, ahol a bevezető út kiépítésének költségével is számolniuk kell.

Amennyiben minden a tervek szerint halad 2021 tavaszán tudnák átadni rendeltetésének a teljesen megújult kultúrközpontot, ahol a kultúrtermen kívül a helyi könyvtár is működik. A megújult épületben szeretnék bővíteni az eddigi szolgáltatásokat a könyvtártér bővítésével és további közösségi tér kialakításával. A kultúrház nagyterme az egyetlen olyan hely a településen, ahol nagyobb létszámú, 100 -200 fős beltéri rendezvény megtartható, ezért elengedhetetlen a fenntartása és korszerűsítése.