Megtartották a X. MAdT tábor gáláját

Rúzsa Mária Zenta Vezércikk

Vasárnap befejeződött Zentán az az egyhetes színházi műhelymunka, amely keretében öt csoportban negyvenegy fiatal dolgozott jeles tanárok irányításával. A Művelődési Házban háromórás gálaműsorban mutatták be a táborban tanultakat, valamint egy fotókiállításon az elmúlt tíz év néhány kiragadott pillanatát. A zárónap eseményére számos színházi szakember, előadóművész, zenész, közéleti személy látogatott el.

A gála megnyitóbeszédében Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket. Összefoglalta a tábor elmúlt éveit, hogyan kezdődött, kik segítették, szervezték nagy lelkesedéssel. Hogyan bővült pár napos szakmai képzésből egész hetes táborrá. Az idei, tizedik tábor szervezői Varga Tamás és Sutus Áron voltak. Mindannyian kiemelték, hogy színvonalas képzés folyik itt, Zenta nagyon jó hely a fiatal színészpalánták számára. Kiváló a hangulat, jó munkatársak és megfelelő feltételek vannak ebben a városban. Az idei MAdT táborban 3 színházi csoport, 1 rendezői, és 1 mozgásszínházi csoport működött, ők mutatkoztak be az elkészített produkcióikkal. Sutus Áron, a tábor szervezője elmondta, hogy pici keresztmetszetet állítottak össze. Mindezeket szerkesztve, összehangolva. A résztvevők az egész napos, 12-13 órás tréningek során készültek fel. Idén 41-en vannak összesen, de volt év, amikor 60 diák is érkezett.

Az oktatók is nagyon szeretik ezt a tábort, a tíz év során 35 tanár foglalkozott itt a fiatalokkal, jó néhányan közülük több évben is tanítottak. A táborlakók közül pedig körülbelül ötszázan voltak résztvevők. Maguknak a szakmabeli tanároknak is nagyon nagy tapasztalatot jelent ez a munkaforma, ők is tanulnak közben.

A színészcsoportokat Perényi Balázs drámapedagógus, László Sándor színművész és tanár és Táborosi Margaréta színművész, rendező-koreográfus vezették. Mindhárom csoport 20-20 perces összeállítással lépett színpadra. Feldolgozták Csehov Sirály című darabját, Molnár Ferenc Liliom című színdarabját, a harmadik csoportban pedig improvizációk, versek, zenei elemek szerepeltek, témájuk az elindulásaink, kilépéseik voltak.

Hernádi Krisztina beszédtanárral a hét során egy központi elemük volt, a ritmus. A tanultakból összegyúrt kompozíciójukban Erdős Virág Nincs mese című művével foglalkoztak. A mozgásszínházi csoporttal Bordás Attila táncművész, koreográfus dolgozott, összegzésük, tulajdonképpen egy nyíltóra volt. Az impulzusokból, ritmusból, gyors és lassú spontán mozgáselemek váltakozásából láthattunk ízelítőt. A rendezői csapatot pedig Hernyák György drámatanár, rendező irányította. Eredményképpen kis epizódok születtek, ugyanannak a nem összefüggő pár mondatnak a felhasználásával. Azonos szöveg, más-más történet kerekedett ki a végére, egyszerű és látványos megoldásokkal. Kovács Áron Ádám zene-és drámatanár minden csoportnak besegített, hogy az egyes előadások zenei világát kialakítsák.

A tábor létrejöttében partnerek és támogatók voltak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium.

A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Támogatóik a Bethlen Gábor Alap, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Szabadka Város Önkormányzata, Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma voltak.

madt-2

Forrás: Vajdaság MA