Megszűnt két környezetvédelmi szervezet

Kiemelt cikk
Oroszország: két civil szervezetet is kinyírtak az ügynöktörvénnyel
Beszüntette működését két, külföldi támogatásban részesülő orosz környezetvédelmi szervezet, mert nem voltak hajlandók “külföldi ügynökként” regisztráltatni magukat.

Az érintett intézetek beszámolója szerint mindkettejüknek mintegy 300 ezer rubel (körülbelül egymillió forint) pénzbírságot kell kifizetniük, amiért nem jegyeztették be magukat “külföldi ügynökként”.

Az orosz törvényhozás 2012-ben fogadta el az “ügynöktörvényt”, amely kötelezi a külföldi támogatásban részesülő szervezeteket arra, hogy “külföldi ügynökként” regisztráltassák magukat, és ezt a megnevezést minden kommunikációs anyagban és nyilvános tevékenységükkor használják. Tavaly pedig jóváhagytak egy rendeletet, amelynek értelmében nemkívánatossá lehet nyilvánítani az országra nézve veszélyesnek minősített szervezeteket.

A Dront környezetvédő csoport pénteken tette közzé, hogy mindaddig felfüggeszti tevékenységét, amíg a hatóságok nem szüntetik be a megalázó “külföldi ügynök” titulus használatát.

“Lehetetlen dolgozni, egyszerűbb lehúzni a rolót” – mondta Maxim Voroncov, az 1990-ben a Bajkál-tó megóvására létrehozott alapítvány egykori elnöke. A világ legnagyobb édesvízi víztározójának védelmére specializálódott, nemkormányzati szervezet az első környezetvédő csoportok közé tartozott, amelyeket a Szovjetunió felbomlása után alapítottak.

Az orosz igazságügyi minisztérium adatai szerint eddig több mint száztizenöt, emberi jogokkal, környezetvédelemmel vagy éppen fotózással foglalkozó, nemkormányzati szervezetet nyilvánítottak “külföldi ügynökké”.

Forrás: vs.hu