Megnyílt a 26. Jókai Mór Nyári Egyetem

Komárom Kiemelt cikk

„Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk”. Mintegy kétszázhetven hazai és Kárpát-medencei pedagógus részvételével kezdődött meg ma Komáromban a XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetem a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) főszervezésében. A nyári egyetem tíz szakcsoportja – hétfőtől péntekig – harminc órában tartja, részben akkreditált foglalkozásait.

A Selye János Egyetem konferenciatermében hétfőn kora délután kezdődő ünnepi megnyitón a nyári egyetem kórusa, Józsa Mónika vezényletével, a közönséggel közösen énekelte el a magyar Himnuszt. A huszonhatodik évfolyam résztvevőit hagyományosan a történelmi egyházak képviselői, Takács Klaudia tiszteletes asszony és Kiss Róbert kanonok úr áldották meg.


Szakmai többletet nyújt

Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott, az elmúlt emberöltőben semmit sem vesztett a nyári egyetem üzeneteiből, amelynek véleménye szerint legfőbb hozadéka, hogy a szakmailag nagyszerűen felkészült pedagógusok képesek eredményesen fejleszteni diákjaikat. Emlékeztetett: az emberségben, hivatásban egyaránt elismert, hiteles és kreatív tanár képes csak megszólítani tanítványait. „A nyári egyetem szakmai többletet ad a pedagógusi hivatás gyakorlásához, teljesítéséhez” – fogalmazott Jókai Tibor.

Hozzátette, a folytonosságnak köszönhetően, ez a rendezvény nagyban hozzájárul nemzetrészünk tudatos megmaradásához. „Azt kívánom, hogy az itt megszerzett értékeket, tudást kamatoztassák a felvidéki és a Kárpát-medencei magyarság boldogulása érdekében” – zárta szavait az SZMPSZ elnöke.


Fontos, hogy egymástól is tanulhatnak a pedagógusok

Kádár Zoltán, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetvezetője köszöntőjében Eötvös Loránd idézetével méltatta a Jókai Mór Nyári Egyetemet, amely mint mondta, a Kárpát-medence egyik legrégibb múltra visszatekintő nyári pedagógus-továbbképzése.

„Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk” – idézte, majd hangsúlyozta, ezen a rendezvényen a már megszerzett tudást tudják mélyíteni a hallgatók, akik új módszerekkel ismerkedhetnek meg, de legfőképpen értékes tapasztalatokat cserélhetnek, tanulhatnak egymástól a pedagógusok.

Külön háláját fejezte ki a külhoni magyar pedagógusoknak, amiért azok a magyarság ügyét is felvállalva nevelik a jövő generációt. Kádár Zoltán kiemelte, mennyire fontos a magyar nyelvű oktatás minősége, amelyben a Nemzetpolitikai Államtitkárság az évente meghirdetett tematikus programok keretében tud segíteni. „Mi azonban csak az eszközöket és a fejlődéshez szükséges feltételeket tudjuk megteremteni” – emlékeztetett. A kabinetvezető szerint a felvidéki magyar oktatás sikere, hogy egyszerre tud eleget tenni a megtartás és a megerősítés követelményeinek, ebben partnerük az SZMPSZ.

A Jókai Mór Nyári Egyetem következő előadója, Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma elnöke volt, aki a testvérszervezetek nevében köszöntötte a továbbképzés szervezőit és résztvevőit. Majd Klembala Gézának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárának nyitóelőadását hallgathatta meg a közönség. A zene összeköt című előadásával Klembala bizonyította a hallgatóságnak, hogy a zene bizony összeköt: generációkat, nemzeteket, de még különböző, egymástól teljesen eltérő tudományágakat is.

A péntekig tartó rendezvény közel háromszáz résztvevője közül sokan érkeztek a Felvidék különböző régióiból, Pozsonytól Kassáig, valamint jöttek pedagógusok Kárpátaljáról, Szerbiából, Erdélyből, Szlovéniából, Horvátországból és Magyarországról is.

 

Forrás: Felvidek.ma