Meghívó az Utcajogász 7.születésnapjára

Bókay János utca 34., Budapest, 1083 Egyéb

Meghívó az Utcajogász 7. (újjá)születésnapjára

 

Az Utcajogász hetedik születésnapja megünneplésére készül szeptember 22-én pénteken a Gólyában 19.00-tól. A szülinapunk egyúttal [újjá]születésnap is, ugyanis megújul a külsőnk, bemutatjuk az új logónkat és a szlogenünket is. Koncertezik a Not the Bees, és az Újzenekar, valamint énekel Lázár Domokos (Esti Kornél, Pegazusok Nem Léteznek).

Mit csinál az Utcajogász?
Az Utcajogász 2010-ben jött létre, hogy A Város Mindenkié aktivista csoportot segítve hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek számára ingyenes jogi segítséget és jogi képviseletet biztosítson. Foglalkozunk lakhatással, hajléktalansággal, segélyezéssel, gyermekelvétellel, lakcímes ügyekkel, diszkriminációval egyéni ügyek szintjén, és jogszabályi, szakpolitikai és más rendszerszintű változásokért is küzdünk.

Miért különleges az Utcajogász?
● Kizárólag önkéntesek dolgoznak az Utcajogászban: jogászok, joghallgatók és hajléktalan vagy lakhatási szegénységben élő aktivisták, illetve középosztálybeli szövetségeseik küzdenek együtt a lakhatással, szociális jogokkal kapcsolatos jogsértések, igazságtalanságok ellen

● Ha esik, ha fúj, minden pénteken két jogász és aktivista segítői két órán keresztül (15.00-17.00) a Blaha Lujza téren adnak ingyenes jogsegélyt az arra rászorulóknak. Eddigi összesen kb. 600 esetben segítettünk, illetve adtunk jogi tanácsot.

● Számos lakhatással, szociális ügyekkel, diszkriminációval, adatnyilvánossággal kapcsolatos témában dolgozunk: foglalkozunk többek között kilakoltatások megakadályozásával és megelőzésével, jogtalanul megvont segélyek visszaszerzésével, az utcán élő embereket kriminalizáló és a zaklatásukra használt jogszabályok megtámadásával, lakcímszabályozás tisztességesebbé tételével, és azzal hogy családjukból jogtalanul kiemelt gyerekek újból szüleikkel lehessenek.

● Jogi kisokosokban magyarázzuk el röviden és közérthetően a jogszabályok, jogi eljárások lényegét, ami sokszor alapvető fontosságú lehet, például kilakoltatások megelőzésében. Összegyűjtjük és havonta közöljük az önkormányzati bérlakás pályázatokat, és más fontos, lakhatással kapcsolatos tudnivalót.

7 eredmény az elmúlt egy évből:

1. Elértük, hogy egy féléves kisfiú visszakerülhessen a családjába: kérelmünkre a gyámhivatal megállapította, hogy jogtalanul vették el szüleitől a csecsemőt. Később a kisfiú nővére is visszakerülhetett szüleihez. Több ügyben is küzdünk a törvényellenes gyakorlat ellen, hogy pusztán szegénység és rossz lakhatási körülményeik miatt választanak el gyerekeket szüleiktől.

2. Az Utcajogásznak igazat adva a Kúria kimondta, hogy jogellenes a „megelőző bilincselés”, és a rendőrség nem alkalmazhat kényszerítő eszközt, bilincselést önkényesen akkor, ha az előállított személy együttműködik a rendőrséggel.

3. Rávettük az újpesti önkormányzatot, hogy biztosítson megfelelő méretű és állapotú, elfogadható helyen lévő cserelakást azoknak a lakosoknak, ahelyett, hogy szerződésbontással, alternatív lakhatási lehetőség felajánlása nélkül kilakoltatták volna őket, csak azért, mert az önkormányzat lebontja a lakásokat és eladja a területet.

4. Miután pert indítottunk Belváros-Lipótváros Önkormányzata ellen, a Kúria kimondta, hogy a önkormányzati lakásgazdálkodási adatok közérdekű adatok, mindenkinek joga van megismerni őket.

5. Folytattuk a jogklinikát az ELTE jogi karán, ahol egyetemi gyakorlati kurzus keretében a joghallgatók kipróbálhatják az utcajogászkodást.

6. Új utcajogász csoportot hoztunk létre Pécsen, a pécsi AVM-mel együttműködésben.

7. Meggyőztük az Alapvető Jogok Biztosát, hogy felkérje a Belügyminisztériumot jogszabály-módosításra, mert a közvécék hiánya szerinte is sérti az emberi méltósághoz és a testi-lelki egészséghez való jogot.

Utcajogász telefon: 0620 282 3616

utcajogasz.hu
https://www.facebook.com/utcajogasz

 

Forrás: civilhirugynokseg.hu