Még Kínából is érkezett pálinkaminta

Bácskossuthfalva Kiemelt cikk
Bár a hagyományos Kisüsti Verseny és a Kocsonyafesztivál idén a járványhelyzet miatt elmaradt, a pálinka- és kocsonyaminták értékelését és az eredményhirdetést megtartották Bácskossuthfalván.

A szervezők elmondták, nem akarták megszakítani a többéves hagyományt, azonban a következő fesztivált már nagyobbra tervezik, mint az eddigieket. A helyzet ellenére azonban az idei szemle is szolgált meglepetéssel, ugyanis még Kínából is érkezett pálinkaminta a versenyre.

Összesen 502 párlat, 16 kategóriába sorolva versenyzett idén a bácskossuthfalvi hetedik Kisüsti Fesztiválon. Sárgarépa, uborka, tök sőt gabona és banán párlatokat is értékelhetett, kóstolhatott idén a zsűri. Persze a már klasszikusnak számító alma, körte, birs, barack és cseresznyepálinkák is versenyeztek. Érkeztek párlatok Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból, Szlovákiából sőt Kínából is. Fábrik Attila, a Kisüsti szervezője elmondta, a minőségi, érett gyümölcs mellett a cefre elkészítése is nélkülözhetetlen a jó pálinka kifőzéséhez: “Mikor megindul a második főzés, mi kétszer főzzük, amikor megindul a második főzés, mindig el kell venni a “rézelejét” – mi úgy hívjuk, hogy “rézeleje”, az az erős metil-aldehidek, amelyek elnyomják a gyümölcs jellegzetes illatát. Amikor bíráljuk a pálinkát, az első az, hogy megszagoljuk és akkor már érződik, hogy a pohárban egy tiszta gyümölcs illatot érzünk-e, ami dominál, amiről megállapítjuk, hogy ez egy jó körte pálinka. Ha benne marad a “rézeleje”, az egy szúrós, kellemetlen szagot ad.”

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ adott helyszínt az idei díjkiosztónak. 25 serleg talált gazdára, a szervezők pedig elmondták, a minták csaknem 75 százalékát díjazták. A zentai Bilicki István például 25 párlattal nevezett, azonban a megmérettetés bajnoka mégis a padéji Szabácsi Eduárd birspálinkája lett: “Körülbelül 350 kiló gyümölcsöt pucoltunk ki, abból sok ki lett dobva, mert hibás volt a gyümölcs, de lett két nagy hordóval, úgyhogy én elégedett vagyok, nekünk elég lesz jövőig.”

Bár a megszokott Kocsonyafesztivál elmaradt, a zsűri 10 mintát minősíthetett bácskossuthfalvi, hagyományos és különleges kategóriákban. A legjobb a zombori Buda István munkája lett: „Egyszerű a recept. Jól meg kell főzni, jól meg kell mosni elő kell készíteni az alapanyagot, fokhagymával, sóval hagyma és egy kis fűszer kell hozzá és ennyi az egész és türelem, és a kocsonyát 300 percig kell főzni.”

A járványhelyzet felülírta a szervezők eredeti terveit, ennek ellenére, ha visszafogott keretek között is, de minősítették a negyedik Kocsonyafesztiválra beérkezett munkákat:

Tímár Gabriella, szervező: “Szeretnénk a jövő évben, amennyiben ezt megengedi a helyzet egy picit továbbgondolni, egy kicsit újítani, bővíteni nagyobbá tenni főleg azért, hogy idén inkább házi bajnokságra kellett, hogy szűkítettük a kört a gyülekezési tilalmak miatt.”

Jövőre gasztronómiai és kulturális programokkal szeretnék színesíteni a rendezvényt, mondták a szervezők.

Forrás: Pannon RTV