Magyar zászló és címer rajzpályázat

Ungvár Pályázati eredmények

Kárpátaljáról érkezett a legtöbb pályamű az idei zászló és címer rajzpályázatra

A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságával közösen a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi, magát magyarnak valló óvodás, diák és középiskolás számára hirdette meg a rajzpályázatot.

A díjátadó gálára március 22-én az Ungvári Főkonzulátuson került sor ünnepélyes keretek között. A pályázat két témakörben – „magyar zászló és címer”, illetve „az én hősöm” –, valamint két műfajban – rajz és esszé – került kiírásra. Az idei évben az intézet a pályázatot új témakörrel bővítette, kapcsolódva a székesfehérvári Szent István Király Múzeum január 22-én megnyílt A döntés című kiállításához. „Az én hősöm”  témakör Somogyi Győző Kossuth-díjas magyar grafikus- és festőművész, a Nemzet művésze a kiállításon felvonultatott Magyar hősök arcképcsarnoka című, száz festményt tartalmazó ikonosztázára kívánt reflektálni. A pályázatot idén harmadik alkalommal hirdették meg.

Az eseményen Szász Jenő, az NSKI elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a meghirdetett pályázat jó lehetőség arra, hogy a címer és a zászló kapcsán megszólítva a diaszpórában és a Kárpát-medencében élő magyarokat, fogalmazzák meg gondolataikat. „Azt látjuk, hogy jó elgondolás volt, ugyanis most már a harmadik pályázaton vagyunk túl, tavaly már esszépályázatot is hirdettünk, több ezer pályamunka érkezett be. Nagyon hálás vagyok a kárpátaljai közösségnek, tőlük több mint 500 munka érkezett. Kárpátalja adta a legtöbb pályamunkát. Kitüntetett figyelmet érdemel ezért Kárpátalja a részünkről. Azért is tartjuk meg ezt a jó szokásunkat, mert ezáltal szeretnénk kifejezni a hálánkat a szülőknek, pedagógusoknak és természetesen a gyerekeknek. Az, hogy innen ennyi pályamunka érkezett be, ez jelenti azt is, hogy jó kezekben van a felnövekvő generáció” – fogalmazott Szász Jenő.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul kiemelte, hogy nagyon fontos jellemzője a pályázatnak, hogy nemcsak a Kárpát-medencére korlátozódik, hanem minden olyan gyereket megszólít, akiben a magyarságtudat él. Ahogyan a beadott munkák is mutatták, él a magyarság, él az összefogás – mondta el Buhajla József.

A köszöntéseket követően átadásra kerültek a díjak. A pályázatot több kategóriában hirdették meg: az óvodásoktól a középiskolás korosztályig lehetett nevezni. A pályamunkákat 6 tagból álló szakmai zsűri bírálta el. A zsűri elnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje érdemrenddel kitüntetett grafikusművész, filmrendező volt.

A díjazottak:

Óvodások kategóriája:

I. helyezett: Péntek Melissza: Óvodánk játszótere a magyar zászló alatt, Palágykomoróci Óvoda, Palágykomoróc; II. helyezett: Veres Máté: Az én hősöm: Magyar sárkány, Botfalva; III. helyezett: Snicer Hanna: Boldog gyermekkor, Nagygejőci Óvoda, Kisgejőc

Különdíjban részesült: Vince Zoé: Összetartozunk, Tiszakeresztúri ONK; Kurmai Kincső: Nagycsaládom két keréken, Beregszász; Szíjjártó Anzselika: A zászló ünnepe, Nagygejőci Óvoda; Tóth Johanna: Zászló, címer, Beregújfalui Fenyőfácska Óvoda

1-2. osztály:

I. helyezett: Gogola Mária: Égig érő országalmafa, Beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskola, Beregszász; II. helyezett: Fehér Barbara: Győztek a magyarok, Benei Oktatási-Nevelési Intézmény; III. helyezett: Szűcs Lajos-Dániel: Nemzetem jelképe, Tiszakeresztúri ONK

Különdíj: Béres Emese: Az 1848–49-es forradalom, Nagygejőci Általános Iskola

3-4. osztály:

I. helyezett: Gogola Anna: Szülővárosom – Petőfi Beregszászban, Beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskola, Beregszász; II. helyezett: Balázs Krisztián: A huszár visszatérése, Ungvári Művészeti Iskola, Ungvár;  III. helyezett: Chrisztyuk Alexandra: Nemzeti ünnep, Ungvári Művészeti Iskola, Ungvár.

Különdíj: IV. osztály (Kolonics András, Kocsis András, Kocsis Emilia, Varbiás Alex), Asztélyi Elemi Iskola, Asztély

5-6. osztály:

I. helyezett: Balog András: A nagymamám emléke a forradalomról, Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium; II. helyezett: Hrádily Bogdán: A magyar szabadság hősei, Ungvári Gyermek Művészeti Iskola,; III. helyezett: Kovács Gábor: Toldi küzdelme a bikával, Vári II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Középiskola.

Különdíj: Ádám Tünde: Trianon, Eszenyi Középiskola.

7-8. osztály:

I. helyezett: Bogás Valéria: Iskolánk történelmi múltú címere, Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskola; II. helyezett: Selej Pál Erik: A dolhai csata, Nagybereg; III: helyezett: Horváth-Sas Rita: II. Rákóczi Ferenc (portré), Csongori Általános Iskola.

Középiskolások kategóriájában:

I. helyezett: Petrusevics Vivien-Nikolett: Zrínyi Ilona Munkács város hőse, Munkácsi Szent István Líceum; II. helyezett: Varga Adrienn Barbara: A magyar zászló és címer ünnepe, Nagydobronyi Középiskola; III. helyezett: Vince Viktória: A híd, mely összeköti a múltat és a jelent, Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskola.

Különdíjas lett Balog Sándor: Mi összetartozunk, Nagydobronyi Református Líceum; Katona Alexandra: Szabadon szárnyaló büszkeségünk címere, Nagydobronyi Református Líceum.

A nyertes pályázatokból összeállított kiállítás Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épületében tekinthető meg.

Forrás: karpataljalap.net