Magyar vagyok: fogalmazzuk meg üzeneteinket!

Felvidék Interjúk
Csáky Csongor (Fotó: Rákóczi Szövetség)

A Rákóczi Szövetség létrehozott egy virtuális időkapszulát, Magyar vagyok 2020 elnevezéssel annak érdekében, hogy üzenjünk a jövő magyarjainak és fogjuk össze, öleljük át virtuálisan a magyarságot, hitet adva a megmaradásnak. A www.magyarvagyok2020.hu oldalon mindenki 2020. június 4-ig helyezheti el „Magyar vagyok…” kezdetű videó, hang, vagy szöveges üzenetét. Erről kérdeztük Csáky Csongort, a Rákóczi Szövetség elnökét. 

Hogyan született a „Magyar vagyok 2020” időkapszula ötlete?

A Nemzeti Összetartozás évében a Rákóczi Szövetség egy nagyszabású rendezvénnyel készült sok-sok fiatallal, amit a járványhelyzet sajnos felülírt. Ebben az új helyzetben született meg a gondolata a „Magyar vagyok 2020” időkapszulának, ami lehetőséget biztosít minden magyarnak, hogy időutazásra küldje gondolatait.

Mi a célja és üzenete a kampánynak?

Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy olyan fórum, egy olyan felület, ami minden magyar embernek lehetőséget biztosít arra, hogy 2020-ban megfogalmazhassa azt, hogy mit jelent számára magyarnak lenni.

Egy olyan időszakban vagyunk, ami nem csak egy százéves évforduló, hanem egy olyan veszélyhelyzet is, amelyet generációk óta nem láttunk.

Mi, 2020-ban élő magyarok most ebben a formában fogalmazhatjuk meg a mából a jövőnek szóló üzeneteinket, érzéseinket, amelyek úgy kezdődnek magyar vagyok. Az üzeneteket a www.magyarvagyok2020.hu oldalon szövegben, hangban, videóban rögzíteni, vagy feltölteni lehet.

Üzenhetnek egyének, közösségek egyaránt. Várjuk akár önkormányzatok, intézmények jövő magyarjainak szóló üzeneteit is. Azt gondoljuk, az idei centenáriumi évforduló egyszerre gyász és öröm.

Gyászoljuk a veszteséget, a szétszakítottságot, de örülünk annak, hogy megmaradtunk. Éppen ezért van okunk az optimizmusra és ezért is gondoljuk azt, hogy van értelme üzenni a jövő magyarjainak.

Elmondható, hogy ez a kezdeményezés a virtuális térben újra összeköti a külhoni, anyaországi, de ugyanúgy a diaszpórában élő magyarokat?

Ez egy olyan kezdeményezés, amiben nemcsak megéri, de izgalmas is részt venni. A Nemzeti Összetartozás napján, június 4-én lezárul az időkapszula, aminek tartalmához csak 2040. június 20-án férhetünk újra hozzá.

Az üzenetek tele vannak pozitív, felemelő, bátorító érzésekkel.

Az üzenetekben megragadható a nemzeti összetartozásunk, hiszen a beregszászi, a pécsi, de a clevelandi magyarok is ugyanarról a meghatározó hovatartozásról, kultúráról, nyelvről, közösségről mondják el gondolataikat, ami bennünket összeköt.

Gyakorlatban hogyan kell üzenetet elhelyezni az időkapszulában?

A www.magyarvagyok2020.hu oldalon ki kell választani, hogy szöveges, hang vagy videó üzenetet szeretnénk feltölteni, esetleg már előre elkészítettük a felvételt, akkor a fájl kiválasztása gombra kell kattintani. Ezután kitöltjük a személyes adatokat és elküldjük. E-mailben mindenki kap egy visszaigazoló emailt, amiben megerősíti a regisztrációt és megoszthatja üzenetét a közösségi médiában is.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy üzenjen a jövő magyarjainak és öleljük át virtuálisan a magyarságot!