Magyar nyelvű szentmise Ójankovácon

Horvátországi Magyar Napló Ójankovác Kiemelt cikk

Húsvét másnapján, az Ójankováci Magyar Kisebbségi Önkormányzat közbenjárására, idén is megszervezték Ójankovácon a magyar nyelvű szentmisét, a helyi katolikus templomban, a járásbeli magyar ajkú hívek részére.

A szentmisét az ójankováci templomban Vladimir Sedlak petrováci plébános úr szolgáltatta, húsvét másnapján 17 órai kezdettel. A miserendi olvasmányok és énekek során a hagyományőrző egyesület vegyeskarának tagjai működtek közre, melyhez természetesen a helyi magyar hívek is kapcsolódtak. Erre az eseményre, az előző évekhez hasonlóan, Vukovár-Szerém Megye más magyarok lakta településéről is érkeztek magyar katolikusok, hiszen ezen a vidéken már évtizedek óta, nincs alkalmuk a magyar híveknek anyanyelvükön gyakorolni a katolikus vallást.

Az ójankováci plébános, Mate Špoljar, a mise végén megköszönte a petrováci plébános úrnak, hogy az ójankováci híveknek anyanyelvükön szolgáltatott misét.

A felnőttek mellet sok gyerek is részt vett a szentmisén, az Önkormányzat csoki nyuszikkal kedveskedett nekik, a húsvéti ünnepek alkalmából.

A szentmise után a hívek többsége a Magyar Házban ünnepelte a húsvétot egy kis kávé, sütemény, üdítő és kellemes társalgás mellett. Az ünneplő közösséget a két plébános is megtisztelte jelenlétükkel a Magyar Házban.