Magyar-magyar párbeszéd, Dunaszerdahely

korkep.sk Dunaszerdahely Vezércikk

Novemberben magyar-magyar párbeszéd Dunaszerdahelyen

menyhart_bugar-770x470

Széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményez a felvidéki magyarság körében a Magyar Közösség Pártja (MKP) a kiút- és megoldáskeresés szándékával a magyar közösséget érintő, jövőjét befolyásoló ügyek, problémák megvitatására – jelentették be az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon pénteken.

A társadalmi fórumra november 21-én, Dunaszerdahelyen, a városi sportcsarnokban kerül sor. Menyhárt József, az MKP elnöke még szeptemberben jelezte, hogy szeretne egy ilyen fórumot megszervezni, mivel szeretné elérni, a felvidéki magyarságot érintő kérdések megvitatása a jövőben ne csak a politikai pártok közötti vitára korlátozódjék, hanem induljon el egy össztársadalmi együttgondolkodás.

“Nem egy újabb kerekasztalt, nem egy gittegyletet szeretnénk összehozni, hanem egy folyamatot elindítani, amelynek során konkrét kérdésekben szakmai irányt tudunk adni a párbeszédnek, és előre tudunk lépni”

– mondta Menyhárt a sajtótájékoztatón.

Rámutatott: nagyon fontos számukra, hogy megtalálják azokat a követendő és nem csupán az MKP által elfogadható irányelveket, amelyek mentén sikerül megőrizni a felvidéki magyarságot, a közösséget évtizedek óta sújtó jelentős létszámfogyatkozás ellenére.

“Hiszem, azt, hogy Dunaszerdahelyen nem csak az MKP és a civil szféra fog az asztalnál ülni, hanem a Híd párt képviselete is jelen lesz”

– jelentette ki Menyhárt József.

Hozzáfűzte: a fórumon reményeik szerint egy közös állásfoglalást is sikerül majd elfogadni, amelyben meghatározzák azon pontokat, amelyekre a résztvevőknek a jövőben, párthovatartozástól függetlenül irányelvként kell tekinteniük.

„Játszhatjuk azt is, hogy folyamatos kritikát fogalmazunk meg a kormány, vagy a kormányban lévő erők felé, és üzengethetünk a sajtón keresztül is, de számomra és a magyar közösség számára sokkal fontosabb, hogy konkrét kérdésekben le tudjunk ülni, és meg tudjunk határozni egy irányvonalat, melyhez mindkét fél oda tudja tenni a saját elgondolásait, eredményeit és tudását“

– idézi Menyhártot az ujszo.com.

Végre egy asztalnál?

Az MKP elnöke beszámolt arról, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban pozitív visszajelzést kaptak a Most-Hídtól, meghívták a koalíciós párt parlamenti képviselőit, minisztereit és államtitkárait is. Az MKP megyei képviselői is részt vesznek a találkozón, és meghívást kaptak a parlament nem Most-Hidas, magyar nemzetiségű képviselői, Simon Zsolt és Grendel Gábor, valamint a pártok ifjúsági szervezetei, a Via Nova ICS és a Iuven képviselői is.

Meghívták a civil szféra képviselőit, többek között a Kerekasztalt, a Diákhálózatot, a Csemadokot, a Cserkészszövetséget, a Pedagógusok Szövetségének és a Szülők Szövetségének képviselőit, a Selye János Egyetem rektorát, a nyitrai egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánasszonyát, a történelmi egyházak képviselőit, valamint a magyar nagykövetasszonyt is.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a rendezvényen való részvételét az Új Szónak is megerősítette – így talán tényleg létrejöhet a hosszú idő óta tervezett egy asztalnál való párbeszéd, még ha ehhez egy kisebb tömeget is kellett meghívni. Ez annál is inkább örvendetes, mert a Most-Híd októberi közlönyében még Bugár elutasította az MKP-val való Magyar Érdekképviseleti és Egyeztető Tanács közös létrehozását, mely tanács a mostani Magyar-magyar párbeszéd nevet viselő rendezvény “munkacíme” volt.

Középpontban a magyarság fogyása és az oktatás

A találkozó elején a tervek szerint Gyurgyík László és Lampl Zsuzsanna szociológusok nyújtanak szociográfiai áttekintést a szlovákiai magyarság helyzetéről, fogyásáról és annak lehetőségeiről, hogy lehet ezt megállítani. A résztvevők ezután az oktatás témakörét veszik górcső alá.

Jogi lépéseket tesz az MKP

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sajtótájékoztatón szó esett még néhány, a párt által az elmúlt hónapokban indított kezdeményezésről is. Az egyik az volt, hogy kérték a szlovák közszolgálati médiában sugárzott magyar nyelvű adások műsoridejének a magyar anyanyelvű lakosság számarányához igazítását, illetve az erre vonatkozó – több éve hatályban lévő – szabályozás gyakorlatba való átültetését.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnöke elmondta: kezdeményezésükre – forráshiányra hivatkozva – elutasító választ kaptak a szlovák szaktárcától. Az OT elnöke ennek kapcsán rámutatott: mivel a kérésükben megfogalmazottakat a hatályos szabályozás szerint a közmédiának biztosítania kell, nem fogadják el az elutasítást, és újabb, jogi lépéseket terveznek az ügyben.

Az MKP is bekapcsolódik az ellenzéki tüntetésbe

A november 17-ére meghirdetett ellenzéki tüntetésen is részt kíván venni az MKP, mely a Szlovák Nemzeti Felkelés terén lesz. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Alojz Hlina facebook oldalán tette közzé, hogy a tüntetéssel kapcsolatban sikerült egyezségre jutniuk a KDH, OĽANO és SAS pártokkal, valamint Miroslav Beblavýval és Simon Zsolttal is.

 

Forrás: korkep.sk
20146. 11. 05.