Magyar jégtörők érkeztek

Horvátország Kiemelt cikk

Kedden a reggeli órákban munkába álltak a magyarországi jégtörő hajók a Duna horvát-szerb határszakaszán. Az 1998-ban aláírt háromoldalú egyezmény alapján a magyar, a horvát és a szerb felek megállapodtak, hogy szükség esetén a közös érdekeltségű Duna szakaszon magyar hajók látják majd el a jég elleni védekezést.

Horvátországban a legnagyobb gondot a Dályhegy és Borovo Selo közötti szakasz okozza. A jég helyenként egy méter vastagságúra duzzadt.
A Jégtörő XI és a Jégtörő VI hétfő reggel 9 órakor indult Bajáról, és délután 5 órakor kötött ki a Duna horvát oldalán. Kedd reggel 7 órakor Almásnál kezdte meg bevetését a két hajó és a 15 fős legénység. Apatin térségében kétezer, Dályhegynél pedig kétszáz méter hosszan alakult ki álló, illetve lassan mozgó jégtorlasz. A jégtörők először az Erdődöt Gombossal, a Duna horvát és szerb partját összekötő közúti és vasúti híd épségét veszélyeztető, feltorlódott jégtáblákat igyekeztek oszlatni.
A különleges látványnak számító hajók kiszabadították a jég fogságából a gombosi hídtartó pilléreket. Lejjebb viszont, innen 7 folyami kilométerre a dályhegyi kanyarban komoly akadályba ütköztek, ugyanis a nagyon vastag jég miatt a hajók csak centimétereket tudtak mozdulni előre, és nagyon lassan haladt a jég törése.
A hajók feladatait a Magyar Országos Műszaki Irányító Törzs, egyeztetve a szerb és a horvát összekötőkkel, a kialakult helyzettől függően állapítja meg.
Amennyiben huzamosabb ideig kitart az extrém hideg időjárás, és folytatódik a jegesedés, Magyarország kész még két jégtörőt a horvát-szerb Duna szakaszra küldeni.

Összeállította: M.LJ.