Letisztítva, elkötve, nem szakállasan

Tómó Margaréta Ludas Hírek

Falunapot és fokhagymafesztivált szerveztek Ludason

Tizenkilencedik alkalommal ünnepeltek falunapot és tizenötödik alkalommal szerveztek Fokhagymafesztivált a Szabadka melletti Ludason. A település, ahol szinte minden házban foglalkoznak fokhagymatermesztéssel, első említése 1335-ben történt, a tó mellett azonban már kőkori, rézkori, bronzkori, szarmata leleteket is találtak. A ma mintegy ezer lakossal rendelkező falu az egyik legösszetartóbb közösség a Vajdaságban.

A falunapi ünnepség és Fokhagymafesztivál már délelőtt megkezdődött. A helyi közösség felújított épületének átadásával, a fokhagymatermesztők számára pedig szakmai előadásokkal készültek a szervezők. Aladics Tibor, a helyi közösség elnöke az épület felújítása kapcsán kiemelte annak fontosságát, hiszen, szavai szerint egy kis településen a faluháznak kiemelt jelentősége van, itt kell történnie a falusi megmozdulásoknak, s erőt kell adnia az ittmaradáshoz.

– Emlékszem azokra az időkre, amikor még a tulajdonjogi problémákkal küszködtünk. Most pedig a felújítás negyedik fázisát adjuk át, a felújított homlokzatot, ami kicsivel több mint két millió dinárba került, s teljes egészében Szabadka önkormányzata biztosította a pénzösszeget. Hátra van még az ötödik fázis, amely során a fűtését oldják majd meg az épületnek – mondta az átadás alkalmával a városi képviselő-testület elnöke Bunford Tivadar, aki az esti fokhagymafesztivál megnyitóján is hangsúlyozta, látszik, hogy itt az emberek törődnek egymással. Kiemelte annak fontosságát is, hogy a helyiek megtalálják azt, ami különleges a településen, mint Ludason a fokhagyma, s abból egyfajta márkanevet építsenek ki.

– Célunk a munkahelyteremtés, s ez Ludas esetében is fontos. Megteszünk mindent, hogy a földművesek minél jobb kondícióba kerüljenek, hogy olyan vállalkozóink legyenek, akik később külföldre tudnak kiszállítani. Ebben segít a Prosperitati Alapítvány a magyar kormánynak köszönhetően – tette hozzá Bunford Tivadar.

A köszöntő beszédeket követően Dobai István plébános megáldotta a közösségi épületet, Horvát Tímea polgármesterhelyettes és Bunford Tivadar pedig átadták azt a falubelieknek.

A városi Nyugdíjas Egyesület szalmaképet ajándékozott a helyi közösségnek. A fokhagymatermesztők kecskeméti termesztőktől hallhattak szakmai előadást, a trágyázás, a betegségek elleni küzdelem fontosságáról, a Prosperitati Alapítvány képviselője pedig a jövendőbeli pályázati lehetőségekről számolt be.

Szűcs Terézék 43 éve foglalkoznak fokhagymatermesztéssel. Beszélgetésünk alkalmával elmondta, az idei termés elég jónak bizonyul és a felvásárlási ár is két euró körül mozog, amivel elégedettek a termelők.

– Az előadásra elsősorban a növényvédelmi eljárások miatt érkeztem, mert elég fertőzöttek a földjeink és sokat küzdünk a betegségekkel – mondta a termelő.

A falu életét felpezsdítette az Alsóludasi kistó újraélesztése. A munkálatok első fázisa befejeződött, a nagy hőségben húszan-harmincan is fürdőztek már a tóban, szombaton néhány fiatal próbálta ki a csúszdát és az ugródeszkát. Csónakázni, de a vízen járó labdát is ki lehetett próbálni a falunapon.

Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági kérdésekkel megbízott tagja a kistó megáldását megelőzően azt mondta, a cél az, hogy egy rekreációs központot hozzanak létre a helybelieknek. A következő lépés az, hogy a tó környékét rendezzék és további sportolási lehetőségeket biztosítsanak a fiataloknak.

Kovács Gábor, a ludasi helyi közössé tanácsának elnöke azt mondta, a természetbarát kör nagy álma vált valóra a kistó rendbetételével. – Van annyi energia ebben a közösségben, hogy tovább fejlesszük ezt a területet – tette hozzá.

Aladics Tibor a falunapi rendezvény kapcsán lapunknak azt nyilatkozta, különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy őseink nyomdokaiban haladjanak, a munka, a szórakozás terén is, s azt átadják a fiatalabb generációnak.

– Küzdünk az iskolánkért, templomunkért, az orvosért, a postáért, ezek nélkül nehezen tud megmaradni egy közösség, hogy helyben az alapvető dolgainkat el tudjuk intézni. A vezetőség külön figyelmet fordít arra is, hogy a civil kezdeményezéseket is támogassuk. Ami a fokhagymafesztivált illeti, nem kevesebb, mint 60 család foglalkozik a faluban ezzel a termelői folyamattal, ami még mindig kézi munkát igényel. A ludasiak a szakmai tudás birtokában vannak, a vetőmag is helyben marad. Szinte nincs is olyan család, akinek a kertjében ne lenne fokhagyma – mondta a falu elnöke.

Este, a Fokhagymafesztivál megnyitója előtt fokhagymafonó versenyt tartottak a felnőtteknek és a gyerekeknek is. Húsz fej fokhagymát kellett megtisztítva, nem szakállasan, elkötve elkészíteni. A látogatókat fokhagymavásár, illetve gyümölcs-, könyvvásár várta, ételt és italt is vásárolhattak a helyszínen. A falubelieknek hajnalig tartott a tánc a vásártéren.

 

Forrás: Magyar Szó

fokhagyma

 

 

Szabó Attila fotói a rendezvényről:

fokhagyma01

fokhagyma02

fokhagyma03

fokhagyma04

fokhagyma05