Lehet online is cserkészkedni? IGEN!

On-line Kiemelt cikk

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség is a járványügyi szabályok betartásával változtatásra kényszerült ami a cserkészélet gyakorlását illeti. A személyes csapat vagy őrsi találkozások sem valósulhatnak meg a megengedett létszámkorlátozások miatt, sem bel- sem kültér esetén.

Mivel a nevelőmunka igen fontos Szövetségünk részére, Kárpát-medencei koordinátorok-csapatmentorok segítségével az idén többször is online őrsi foglalkozásra-műhelymunkára buzdították a cserkészcsapataink őrsvezetőit, parancsnokait. A műhelymunkák keretein belül, mi vezetők olyan módszerekkel lettünk ismertetve, amelyek segítségünkre válnak a gyerkekkel és fiatal cserkészekkel való online foglalkozáson. A mentorok ötletekkel, módszerekkel láttak el bennünket amiket alkalmazhatunk online és jól beváltak más Cserkészszövetségben is. Vannak köztünk technológiában jártas vezetők akik már tapasztaltabban kezelik az online nyújtotta lehetőségeket. Velük is eszmecserét folytattunk mi résztvevők a foglalkozáson. A felemlített módszereket  mindenki nagy érdeklődéssel fogadta és a képzés folyamán ki is próbálhattuk közösen. Megtanulhattuk, hogy melyek azok az oldalak amelyek segítségével mi magunk is szerkeszteni tudunk feladatokat, témát hogyan válasszunk és hogy maga a téma megfeleljen a cserkészkorosztálynak amellyel  mi magunk is a foglalkozást végzük. Egyes felületeket használhatja az őrs közösen, ugyanabban az időpontban, megoldhatják közösen a feledatot, vagy akár rajzolhatnak is, de léteznek feledatgyüjetemények ahol egyénileg is fel tudják mérni a tudásukat. Ezek mellett arra is rámutattak, hogy melyek azok a módszerek amelyeket lehet használni számítógépen, okos táblán de mobil telefonon is egyaránt, lehetőségeinkhez mérten, igy senki sem maradhat ki az online foglalkozásról. A játék sem maradhat ki a cserkészek életéből, igy minket is megmozgattak a mentorok. Játék módszerek fontosságáról sem feledkeztek meg a mentorok, sőt arra szólítottak meg bennünket hogy minél több játákos és hasonló foglalkozással tartsuk meg a cserkészekben a jó kedvet, hogy elkerülhessük a bezártság okozta csüggedést is.

Használva az alkalmat, minden őrsvezető és parancsnok nevében szeretném megköszönni csapatmentoraink önzetlen odaadásukat, segítségüket, fáradhatatlanságukat, a képzéseken és foglalkozásokon nyújtotta módszereik elsajátításának lehetőségeit melyeket ők tettek értünk.

Köszönet a képekért Keszég Rékának. A képeken az online gyűlésen keretében készített feladatok is láthatóak.

 

Szabó Dóra

A szentmihályi 47.számú II. János Pál Pápa cserkészcsapat megbízott csapatparancsnoka