Látássérültek gondjai

Zenta Hírek

Némi késéssel ugyan, de a Zentai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete megemlékezett a látássérültek nemzetközi napjáról.

feherbot-web

A napokban tartott ünnepségen Györe Árpád, az egyesület elnöke számolt be a szervezet tevékenységéről és a látássérültek mindennapi problémáiról. Elmondta, hogy öt évvel ezelőtti megalakulásuk óta szeretnék elérni az önkormányzatnál, hogy a városban található közlekedési lámpákat lássák el a gyengénlátók biztonságos közlekedését szolgáló hangberendezésekkel, a jelzőberendezések nélküli gyalogátkelőhelyeken pedig építsenek ki a látássérültek számára jelző műanyag felületeket.

Úgyszintén gondot okoz számukra, hogy az autósok nem tartják tiszteletben a vakok jogait, és nem állnak meg, hogy biztonságosan átkelhessenek az úttesten, továbbá egyes önkiszolgálókban a személyzet sem nyújt megfelelő segítséget a rászorulóknak.

A szervezetnek mintegy nyolcvan tagja van, akik túlnyomórészt idősek, a látásproblémával küzdő fiatalok ugyanis szégyellik fogyatékosságukat, márpedig az egyesület nekik is sokban tudna segíteni. Többek között hangos tankönyveket tudnának biztosítani számukra, ezenkívül a látássérültek számára két iskola is létezik Szerbiában, ahol teljes ellátást kapnának. Az iskola diákjai megtanulnák a Braille-írást és -olvasást, illetve elsajátítanák a látássérültek számára átalakított számítógépek használatát – mondta el az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy az egyesületbe belépő közép- és főiskolás diákoknak ösztöndíjat is tudnának biztosítani.

Az idén több magyarkanizsai és horgosi taggal is bővült a zentai egyesület. Györe szerint ezek a tagok megelégelték, hogy a szabadkai egyesület nem intézett számukra semmilyen segédeszközt, ezért léptek be a zentaiakhoz.

Az egyesület elnöke beszélt arról is, hogy ez év elején megszülettek a vakvezető kutyák alkalmazásáról szóló törvényes keretek, de az ország területén még nincsenek kiképző központok, és még arról sem született döntés, hogy az állam nyújt-e támogatást a vakvezető kutyák megvásárlására.

Forrás: Magyar Szó