Közösségi kert épül a Timóteus-ház udvarában

Komárom Emberek

A régió első közösségi kertje az Általános Hitelbank Alapítványa (Nadácia VÚB) által meghirdetett pályázatnak köszönhetően jöhet létre tízezer eurós támogatásból – mondta el érdeklődésünkre Szegi Aranka, a pályázó KompAkt nonprofit szervezet alapító tagja.

A több mint ötezer szavazattal megnyert nyereménynek köszönhetően a kert hosszú távú fenntartását is biztosítani tudják, melyet ma kezdtek el építeni a komáromi Timóteus-házidősek otthonában. Szegi Aranka hangsúlyozta, a közösségi kertek által olyan közösségi terek jöhetnek létre, ahol az egymástól eltávolodott emberek találkozhatnak, jelen esetben generációk találkozásának is helye lehet.

„Nem titkolt célunk az itt élő idősebb emberek életének felpezsdítése és a kert által a feltöltődésük” – fogalmazott.

A generációk összekötése mellett természetközeliséget is csempésznek a városi környezetbe, lehetőséget adnak olyan rekreációs munkát végezni, aminek értelmét és eredményét is látják, akik tevékenyen részt vesznek benne. A Timóteus-ház mindennapjainak felélénkítését, a generációk összekötését is magával hozhatja a kert megvalósulása, hiszen a későbbiekben óvodás és kisiskolás csoportok ugyancsak látogathatják. Ennek pedagógiai szerepe is van, hiszen már korántól nevelhető a gyerekekbe a környezettudatosság, a hulladékszelektálás, a hulladékmentes életmód.

Forrás: Szalai Erika, Felvidék.ma/SZAKC

Régiónk első közösségi kertjét kezdték építeni: ötven négyzetméternyi hely ízeknek, illatoknak